Σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών για το φάρμακο υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

140

Την υπόσχεση για τη δρομολόγηση διαθρωτικών μέτρων που θα έχουν στόχο την σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών στην ενδο- και εξω νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στη μεταμνημονιακή εποχή εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην 83η ΔΕΘ .

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το υπουργείο Υγείας είναι σε διαρκή διάλογο με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενώ παράλληλα έχει θεσπίσει δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των clawback και rebate.

Τα τελευταία χρόνια (των μνημονίων) οι δύο νέοι όροι  clawback και rebate χρησιμοποιήθηκαν κατα κόρον.

Το clawback ή επανάκτηση, χρησιμοποιείται ως ρήτρα ή ως ποινή για κάτι,που επέφερε ζημιές.Ο ΕΟΠΥΥ εφάρμοσε το clawback με επιταγή των μνημονίων σε βάρος όλων των παρόχων του (από φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι απλών φυσικών προσώπων γιατρών κλπ).

Ο όρος rebate είναι ένας όρος συνδεδεμένος με την επιβράβευση. Συνήθως χρησιμοποιείται αντί του όρου έκπτωση στις εμπορικές συναλλαγές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το rebate και το clawback που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία ως αντιστάθμισμα της υπέρβασης του ετήσιου ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει ορίσει δια νόμου το υπουργείο Υγείας , είπε χαρακτηριστικά ότι: «Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών για το φάρμακο. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα. Θα περιοριστεί το clawback».

Εγχώριες και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες είναι θορυβημένες από την υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το 2018, αφού, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της συνολικής συμμετοχής των εταιρειών κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ως κυβέρνηση, ενδιαφέρεται για τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και συμπλήρωσε ότι τους απασχολεί σοβαρά  » ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου είπε ακόμη πως  «το φάρμακο είναι μια αμαρτωλή υπόθεση» κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Novartis αλλά και τις υποθέσεις υπερτιμολογήσεων ιατροφαρμακευτικών προϊόντων στο πρόσφατο παρελθόν που ζημίωσαν οικονομικά τα κρατικά ταμεία.

Για την Υγεία

Στην ομιλία του πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, υποστήριξε πως σήμερα, το  Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται στα πόδια του ξανά.

«Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υποσχέθηκε :«Η σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.»

Με πληροφορίες από .newsbomb.gr- medlabgr.blogspot.com και in.gr

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept