Πάνω από το 90% των μυκητών, είναι ακόμη άγνωστα

Έχουν αλλόκοτο κύκλο ζωής και πολλαπλό ρόλο

182

Όλοι γνωρίζουν ως μύκητες τα μανιτάρια και τις τρούφες, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Μύκητες, υπάρχουν παντού γύρω μας. Στο χώμα, στον αέρα και στο σώμα μας. Μπορούν να επιτελέσουν διάφορες χρήσιμες λειτουργίες, από το να διασπάσουν τα πλαστικά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες έως να δημιουργήσουν νέες μορφές βιοκαυσίμων (βιοαιθανόλη). Μπορούν να προκαλέσουν και  διάφορες σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους, φυτά και ζώα. Ο ίδιος μύκητας μπορεί να έχει ταυτόχρονα μια ‘φωτεινή’ και μια ‘σκοτεινή’ πλευρά σαν τον δρ Τζέκιλ και τον  κύριο Χάιντ, όπως λένε οι επιστήμονες.

Πάνω από 2.000 νέα είδη μυκήτων -μεταξύ των οποίων ορισμένα άγνωστα έως τώρα μανιτάρια και τρούφες- ανακαλύφθηκαν το 2017, ανεβάζοντας σε περίπου 144.000 τον αριθμό των γνωστών μυκήτων, σύμφωνα με τη νέα διεθνή έκθεση «Η κατάσταση των Μυκήτων του Κόσμου».

Επικεφαλής επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας που έκαναν σχετική δημοσίευση εκτιμούν πως στη φύση υπάρχουν 2,2 έως 3,8 εκατομμύρια είδη, ως εκ τούτου,  η συντριπτική πλειονότητά τους παραμένει ακόμη άγνωστη. «Υπάρχει ακόμη ένας τεράστιος αριθμός μυκήτων να ανακαλυφθούν. Με το σημερινό ρυθμό, θα μας πάρει 1.200 χρόνια» δήλωσε στο «Science» η μυκητολόγος Τούουλα Νισκάνεν των Κήπων Kew.

«Είναι μια τόσο ενδιαφέρουσα ομάδα οργανισμών, αλλά στην πραγματικότητα ξέρουμε πολύ λίγα γι’ αυτούς. Είναι πραγματικά παράξενοι, με τον πιο αλλόκοτο κύκλο ζωής. Παρόλα αυτά, όταν κατανοήσεις το ρόλο τους στο οικοσύστημα της Γης, συνειδητοποιείς ότι υποβαστάζουν τη ζωή στον πλανήτη», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Κάθι Ουίλις, επιστημονική διευθύντρια των Κήπων Kew και επικεφαλής της νέας έκθεσης, προϊόν άνω των 100 επιστημόνων από 18 χώρες, η οποία στην ουσία συνιστά την πρώτη μεγάλη αξιολόγηση που έχει γίνει ποτέ για την κατάσταση των μυκήτων στη Γη.

Να σημειωθεί οτι σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη έως τώρα «απογραφή» της γήινης βιόσφαιρας που έκαναν οι επιστήμονες οι μύκητες έχουν μάζα 12 γιγατόνων, επτά γιγατόνοι είναι η μάζα άλλων μικροοργανισμών (αρχαιοβακτήρια), τέσσερις γιγατόνοι είναι τα πρώτιστα (αμοιβάδες και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί με πυρήνα), ενώ 0,2 γιγατόνοι είναι οι ιοί.

«Αγνοούμε τους μύκητες προς δική μας ζημία. Είναι ένα βασίλειο που πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε η Ουίλις.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες αξιοποίησαν  το φυσικό ένζυμο PETάση, ενός βακτηρίου, που είχε ανακαλυφθεί το 2016 στην Ιαπωνία και «τρώει» το πλαστικό ΡΕΤ.(polyethylene terepththalate).

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept