Αέρας: Ο αόρατος δολοφόνος

156

Καρδιακά νοσήματα, καρδιακές προσβολές, καρκίνος των πνευμόνων. Μόνο η μόλυνση με αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 που εισχωρούν  βαθιά μέσα στους πνεύμονες προκάλεσε το 2014 περισσότερους από 420.000 πρόωρους θανάτους σε 41 ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των πολιτών στην Ευρώπη, εισπνέει αέρα που δεν είναι στο ύψος των προδιαγραφών που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η μόλυνση του αέρα είναι ένας αθέατος δολοφόνος, ο δείκτης για την ποιότητά του, είναι ως εκ τούτου απαραίτητος για να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες για την κατάσταση του αέρα τον οποίο αναπνέουν», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα

Μικροσωματίδια, όζον ή διοξείδιο του αζώτου εμπεριέχονται πλέον σε ένα νέο  διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στο εξής να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του αέρα σε όλη την Ευρώπη.

Αυτός ο «ευρωπαϊκός δείκτης ποιότητας του αέρα», που τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στο διαδίκτυο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (AEE) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεντρώνει ανά ώρα τα δεδομένα από περισσότερους από 2.000 σταθμούς μετρήσεων στην Ευρώπη. 

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία ή η Τουρκία, δεν διαβιβάζουν προς το παρόν δεδομένα στο σύστημα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept