17 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης

122

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση (Ι.Π.Ι.) είναι η πιο συχνή πνευμονοπάθεια και κάποτε το ποσοστό επιβίωσης των πασχόντων ήταν αντίστοιχο εκείνου των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα.

Ωστόσο, σήμερα είναι σε κυκλοφορία στην αγορά δύο φάρμακα τα οποία επιβραδύνουν την ουλοποίηση του πνευμονικού ιστού και αυξάνουν εντυπωσιακά τον χρόνο ζωής των πασχόντων. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι την προκαλεί όμως κατά την εξέλιξη της παρατηρείται αντικατάσταση των κυψελίδων από ινώδη ιστό μη ικανό να συμμετάσχει στην ανταλλαγή αερίων του πνεύμονα.Η νόσος πλήττει κυρίως ηλικίες άνω των 50 και συχνότερα τους άνδρες.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με Ι.Π.Ι. είναι ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια.Παράλληλα, παρατηρείται απώλεια βάρους, η δεκατική πυρετική κίνηση,  κόπωση,  και πόνοι στις αρθρώσεις.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση,  έχει μέση επιβίωση δύο έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, είναι μια πάθηση για την οποία χρειάζεται επειγόντως η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Μάικο, ομάδα  Ελλήνων ερευνητών ανακοίνωσε την  ανάπτυξη μιας καινοτόμου κατηγορίας φαρμάκων, συγκεκριμένα των αναστολέων του ενζύμου αυτοταξίνη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης .

Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής χημείας «Journal of Medicinal Chemistry», παρουσίασαν έναν αναστολέα, που έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα με πνευμονική ίνωση, αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή και επαναφέροντας σε φυσιολογικά επίπεδα διάφορους δείκτες, όπως τη συγκέντρωση του κολλαγόνου στον πνεύμονα.

.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept