Δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

μέχρι τις 17:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα

160

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς  και στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σήμερα να ενημερωθούν  από ιατρούς σύνεργάτες του  Ιδρήματος , στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, μέχρι τις 1700.

Οι γιατροί,  θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Tο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) δημιούργησε το πρόγραμμα πρόληψης «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» και στα 13 χρόνια που διεξάγεται, εξετάσθηκαν δωρεάν, περίπου 67.000 ενήλικες και τα ευρήματα είναι απογοητευτικά:

50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl).

25% είναι υπερτασικοί και 10% διαβητικοί.

42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.

Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία.

Μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Περισσότεροι από ότι εκτιμούσε η επιστημονική κοινότητα (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%.

«Τα στοιχεία αυτά εξηγούν το μεγάλο αριθμό αγγειακών εμφραγμάτων (20.000/έτος) κι εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος)», αναφέρει το ΕΛΙΚΑΡ σημειώνοντας την ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον Ελληνικό πληθυσμό.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept