Γαλλικό διατροφικό σκάνδαλο σε δύο πράξεις: Πρωταγωνίστρια και πάλι η Lactalis

Διέθεσε 8.000 σκόνης γάλακτος «εν δυνάμει μολυσμένου» με σαλμονέλα

1.284

Στο τέλος του 2017, 36 βρέφη μολύνθηκαν με σαλμονέλα αφού κατανάλωσαν το βρεφικό γάλα Picot και Milumel, το οποίο παρήχθη στο εργοστάσιο της Κραόν, σε ένα διατροφικό σκάνδαλο που ανάγκασε την παρασκευάστρια εταιρεία Lactalis να συνετιστεί και να τα αποσύρει. Τώρα αποκαλύπτεται πως το εργοστάσιο στην ίδια περίοδο από την ίδια σκόνη παρασκεύασε παγωτά, γλυκά και γάλα για ενήλικες ανεμπόδιστα, χωρίς να ελεγχθεί περαιτέρω. Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση του βρεφικού γάλακτος αφού η Lactalis προσπάθησε να παραβιάσει και εκεί  τις οδηγίες που της είχαν δοθεί.

Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας,  ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι ο όμιλος, που βρίσκεται  στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή γάλακτος, έλαβε και πάλι άδεια για την διάθεση του βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιο της Κραόν, στη Δυτική Γαλλία, εννέα μήνες μετά την έναρξη του σκανδάλου που είχε αποκαλύψει μόλυνση από σαλμονέλα κάποιων παρτίδων στα προιόντα της. (Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρία Lactalis είχε ανακαλέσει 12 εκατομμύρια συσκευασίες σε πανεθνικό επίπεδο και από καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.)

Όμως δημοσίευμα του Canard Enchaine αποκαλύπτει ότι μυστικά συνεχίστηκε η διάθεση  8.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη που παρήχθη στο εν λόγω  εργοστάσιο σε άλλα είδη

Η εβδομαδιαία εφημερίδα επικαλείται  «έγγραφα της νομαρχίας της Μαγιέν» ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δεν κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με τη Lactalis.

Ο σάλος, εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο  τις δεκάδες οικογένειες που είχαν χρησιμοποιήσει το βρεφικό γάλα. Τώρα καταγγέλλει:

«Την ώρα που τα βρεφικά προϊόντα που παράγονται στο εργοστάσιο της Κραόν από τον Απρίλιο 2017 αποσύρθηκαν από την πώληση, με την υποψία ότι είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, η σκόνη γάλακτος που παρασκευάσθηκε στο ίδιο εργοστάσιο την ίδια χρονική περίοδο και προοριζόταν για την παρασκευή βιομηχανικών προϊόντων διατροφής (παγωτά, γλυκά κλπ) διατέθηκε χωρίς εμπόδια και χωρίς κάποιος από την Lactalis να αναρωτηθεί για την καταλληλότητά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης.

«Για ποιον λόγο οι υπηρεσίες του κράτους περιορίστηκαν στα βρεφικά προϊόντα; Για ποιον λόγο η Lactalis δεν προχώρησε, όπως έκανε με τα βρεφικά προϊόντα, σε απόσυρση των προϊόντων αυτών που εν δυνάμει ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ενωση των οικογενειών Κεντέν Γκιγεμέν.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept