Γιατί είναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες

96

Την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών απ όλους, παιδιά και ενήλικες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την αξία των εμβολίων και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του προς τα εμβόλια.

Η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού παρατηρείται σε  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, ενώ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο για τα παιδιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες συμφωνούν σε ποσοστό  92,8%  πως οι εμβολιασμοί είναι σημαντικό να διενεργούνται στα παιδιά (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 90%), το 85,4% των Ελλήνων εκτιμούν πως τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 79,8%), το 85,2% εκτιμούν πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο MMR (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 83,3%) και το 76,4% των συμμετεχόντων συμφωνούν πως είναι σημαντικό να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο (μέσος ευρωπαϊκός όρος 61,7%).

Σε ότι αφορά τη διστακτικότητα στον εμβολιασμό, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ  Καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ , αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο δεν έχει μεγάλη διάσταση με αποτέλεσμα το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, γεγονός που οφείλεται στους Έλληνες παιδιάτρους.

Πρόβλημα υπάρχει στην εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άγνοια, αμέλεια, έλλειψη ενημέρωσης παρατηρείται στους ενήλικες και γι αυτό οι επαναληπτικές δόσεις εμβολίων καταγράφουν χαμηλά ποσοστά.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών καθορίζονται τα εμβόλια των ενηλίκων, πότε και ποιοι πρέπει να τα κάνουν, όπως η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών),το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) (όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR).

Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά οι Έλληνες επιδεικνύουν αδιαφορία.

Το πιο γνωστό εμβόλιο των ενηλίκων είναι αυτό της γρίπης, η οποία ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον ελληνικό πληθυσμό. Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναπτύσσουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,  υπογραμμίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Επιδημία γρίπης-Εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2017-2018, καταγράφηκαν σημαντικά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και θανάτων -107 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε Μ.Ε.Θ.  και 42 απεβίωσαν-  ενώ  την περασμένη χρονιά, 276 νοσηλεύθηκαν σε Μ.Ε.Θ. και 108 απεβίωσαν.

Η πλειονότητα των ασθενών αυτών ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη (72,9% και 83,3% για τους ασθενείς σε ΜΕΘ και τους ασθενείς που κατέληξαν, αντίστοιχα. «Παρά το γεγονός αυτό, το ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού ήταν εξαιρετικά χαμηλό και στις δύο ομάδες (13% και 14% αντίστοιχα). Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη νόσο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept