Διεθνής βράβευση Eλληνα επιστήμονα για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

230

Μια πολύ σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση έλαβε ένα Έλληνας καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη συνεισφορά του στις Νευρολογικές επιστήμες και ιδιαίτερα στο Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών.

Πρόκειται για τον Δρ Γεώργιο Σακκά, Επίκουρο Καθηγητή στην Κλινική Εργοφυσιολογία και ειδικό σε θέματα αποκατάστασης ασθενών με χρόνια νοσήματα. Είναι μέλος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Ασθένειες του Εγκεφάλου (European Brain Council – EBC) και υπεύθυνος για το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών όπου είναι μια από τις 9 ασθένειες του εγκεφάλου (Σχιζοφρένια, Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών, Πάρκινσον, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Εγκεφαλικά Επεισόδιά, Υδροκεφαλία Κανονικής Πίεσης, Κεφαλαλγίες, Επιληψία, Αλσχάιμερ) που αναγνωρίστηκαν από το EBC ως προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Ο Δρ. Σακκάς, ο οποίος κατέχει και θέση επισκέπτη καθηγητή στο Plymouth Marjon University του Ηνωμένου Βασιλείου, ασχολείται με το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών (ΣΑΠ) (Restless Legs Syndrome) – RLS) τα τελευταία 15 χρόνια

 

«Τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω αυτού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (EBC) έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια για την κατανόηση και θεραπεία των ασθενειών του εγκεφάλου που αποτελούν το 40% του συνολικού κόστους υγείας που δαπανάται στην Ευρώπη και φτάνει τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Για να εξηγήσει: «Το 2016 ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια με στόχο να υπολογιστεί το κόστος τού να μη θεραπεύονται οι συγκεκριμένες ασθένειες ώστε να δοθεί μια καλύτερη εικόνα για το πού πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες (ερευνητικές και σε επίπεδο νομοθετικό) για την υγεία. Η προσπάθεια αυτή ονομάστηκε «Value of Treatment: Bridging the Early Diagnosis and Treatment Gap for Brain Disorders» (Η αξία της θεραπείας: γεφύρωση μεταξύ της πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικού κενού στις ασθένειες του εγκεφάλου) και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 με τη δημοσίευση και την παρουσίασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσία των Ευρωπαίων Επιτρόπων υγείας. Τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας μού έδειξαν ότι το μη θεραπευμένο ΣΑΠ είναι η 5η πιο ακριβή ασθένεια του εγκεφάλου συνολικά (μετά από την κατάθλιψη και την άνοια) και η 1η πιο ακριβή νευρολογική πάθηση, καθώς κοστίζει περίπου 50,000 ευρώ για κάθε ασθενή».

Τα αποτελέσματα αυτά, προσθέτει, δείχνουν ότι κοστίζει περισσότερο στα εθνικά συστήματα υγείας η έλλειψη θεραπείας ή η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου από ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της.

Η πρωτοποριακή ερευνητική δουλειά του Δρ Σακκά στα θέματα αποκατάστασης των ασθενών με ΣΑΠ έχει συμπεριληφθεί στις παγκόσμιες οδηγίες θεραπείας για το ΣΑΠ και αποτελούν σημαντικό εγχειρίδιο για όλους τους επαγγελματίες υγείας.

Συνολικά η ερευνητική του συνεισφορά στις οδηγίες θεραπείας καθώς και η συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας συντέλεσαν στο να λάβει το πρώτο βραβείο καλύτερου Επαγγελματία Υγείας/Ερευνητή για το 2018.

Η επίσημη τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στο Fondation Universitaire των Βρυξελών στις 20 Νοεμβρίου 2018.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept