Πληθαίνουν οι φωνές για τη διακίνηση συμπληρωμάτων διατροφής

136

Κοινό μέτωπο κατά «της ανεξέλεγκτης πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», συγκροτούν επιστημονικοί φορείς.

Μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και οι γυμναστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν την απόσυρση της διάταξης του νομοσχεδίου (άρθρο 74, παράγραφος 3), χαρακτηρίζοντας εγκληματική την πρόθεση υπαγωγής της αρμοδιότητας για αυτά τα σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός υγείας Ανδρέας. Ξανθός είχε  χαρακτηρίσει απολύτως εύλογη την ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο  διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, τονίζοντας ότι ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης.

«Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων. Κι αυτό διότι επιτρέπει τη χορήγησή τους χωρίς την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας. Αλληλοστηριζόμαστε και με άλλους επιστημονικούς φορείς, των οποίων τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα καταπατώνται με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και επιμένουμε στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης» δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης.
Στο  νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής  από τα γυμναστήρια. Η διάταξη αυτή, όπως είχε  αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων «προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά» στο πλαίσιο  της «εργαλειοθήκης 2» του ΟΟΣΑ και στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί με απαίτηση  των «θεσμών» και ειδικά του ΔΝΤ.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept