Δρ. Τζέιν Γκούντολ: Η σωτηρία του πλανήτη γη βρίσκεται …

216

Το πρώτο βιβλίο που αγόρασε με δικά της χρήματα ήταν “ ο ταρζάν των πιθήκων”,  και σήμερα, στα 84 της χρόνια εξακολουθεί να προστατεύει όχι μόνο τα δικαιώματα των ζώων αλλά και των ανθρώπων μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Τζέιν Μόρρις Γκούντολ από το 2002 ονομάστηκε  » Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών». Θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, και είναι κυρίως γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, τις οποίες έχει μελετήσει για σχεδόν έξι δεκαετίες. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη χώρα μας, για διαλέξεις που αφορούν στο μέλλον του πλανήτη

Η μακροημέρευσή μας εξαρτάται από τον πλανήτη μας και η ευθύνη είναι τώρα στη νέα γενιά «Οι νέοι όχι μόνο μπορούν να σώσουν τον πλανήτη γη έστω και στο παρά πέντε και παρά το γεγονός ότι εμείς τα κάναμε χάλια, αλλά μπορούν να συνεχίσουν την εξέλιξη χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον» είπε μεταξύ άλλων η η διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, Δρ. Τζέιν Γκούντολ σε ομιλία της στη  Θεσσαλονίκη.

Μιμούμενη ένα από τα πολλά καλέσματα των χιμπατζήδων στη δική τους γλώσσα, συστήθηκε στο κοινό και απέδειξε πως παρά τα 84 της χρόνια, η ερευνήτρια χιμπατζήδων, συνεχίζει ακάθεκτα να γυρνά σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι μέσα από τις διαλέξεις της  θα αφυπνίσει τον κάθε έναν ξεχωριστά, κυρίως τη νεολαία, για τη μεγάλη σημασία του «προστατεύουμε το περιβάλλον».

Στόχος της είναι να περάσει το μήνυμα ότι «ο καθένας από μας είναι εδώ για κάποιο λόγο, και κάθε ημέρα επηρεάζει τον πλανήτη».

Όπως επισήμανε, το είδος της επιρροής του καθενός από εμάς, διαφοροποιείται μεν από τις συνθήκες, όμως όπως τόνισε «όλοι όμως μπορούμε να πάρουμε και να κάνουμε μικρές ηθικές αποφάσεις και επιλογές, για το πώς να κατευθύνουμε τη ζωή μας. Συλλογικά, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αρχίσουν να σκέφτονται τις συνέπειες των αποφάσεών τους για τις επόμενες γενιές και ξεκινήσουν να παίρνουν αποφάσεις με γνώμονα την ηθική, τότε θα μπορούμε να κινήσουμε τον κόσμο και τον πλανήτη μας προς τη σωστή κατεύθυνση».

Λέγοντας πως όταν ξεκίνησε τα ταξίδια της στον κόσμο ο αρχηγός μιας ινδιάνικης φυλής της είπε ότι “ τον πλανήτη γη δεν τον κληρονομήσαμε, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και με τη συμπεριφορά μας τους κλέβουμε το μέλλον”, η ίδια διερωτήθηκε “ δεν είναι παράξενο πως το πιο νοήμων όν στον πλανήτη καταστρέφει την πατρίδα του και την σκοτώνει;”.

Υπογραμμίζοντας ότι το ανθρώπινο είδος και οι χιμπατζήδες έχουν πολλές ομοιότητες, “ μοιραζόμαστε το 96,5% του dna”, επισήμαινε τις ξεκάθαρες διαφορές και τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή, όσο και να θέλουν κάποιοι “ πεισματικά να υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται, υπάρχει” και σημείωσε ότι “ η αποσύνδεση του μυαλού με την καρδιά οδηγεί στην καταστροφή. Μόνο εάν μυαλό και καρδιά ζουν και λειτουργούν μαζί και αρμονικά θα συμβούν τα θαύματα”.

Λέγοντας ότι “ ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος για τη σωτηρία του πλανήτη γη”, η ίδια προέτρεψε για αλλαγές τώρα και δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης της στους νέους ανθρώπους, υπογράμμισε τις σπουδαίες ιδέες που έχουν ακόμη και παιδιά του νηπιαγωγείου για τη διάσωσή του.

“ Οι νέοι όχι μόνο μπορούν να σώσουν τον πλανήτη γη έστω και στο παρά πέντε και παρά το γεγονός ότι εμείς τα κάναμε χάλια, αλλά μπορούν να συνεχίσουν την εξέλιξη χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον”. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη και υποχρέωση όλων “ να βοηθήσουμε τους νέους να τα καταφέρουν”. Άλλωστε, όπως επανέλαβε για πολλοστή φορά, χωρίς “ χέρια να μας βοηθούν κανείς δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά πράγματα στη ζωή του”.

“ Ουσιώδη πρότζεκτ μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελάχιστο ή μηδαμινό κόστος”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε “ πρότζεκτ όπως μεταξύ άλλων το καθάρισμα μίας παραλίας, η συγκέντρωση κινητών τηλεφώνων για ανακύκλωση και ο εθελοντισμός σε κέντρα διάσωσης ζώων, βοηθούν τους νέους να νιώσουν μέρος της λύσης στα παγκόσμια προβλήματα”.

Η Τζειν Γκούντολ, ξεκίνησε τη μελέτη της πάνω στους χιμπαντζήδες το 1960 στην Αφρική, σε ηλικία 26 ετών, ανατρέποντας τα όσα πίστευε ο κόσμος ως τότε και αποδεικνύοντας πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και «προσωπικότητες» ή πως οι χιμπαντζήδες έφτιαχναν και χρησιμοποιούσαν δικά τους εργαλεία.Το 1991, η Δρ. Γκούντολ, μαζί με μια ομάδα 12 μαθητών στην Τανζανία, ιδρύουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Roots & Shoots», με σκοπό την ενθάρρυνση των παιδιών και νέων να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία (πλέον εφαρμόζεται σε πάνω από 140 χώρες).

Δείτε ένα βίντεο για τη ζωή της

Τονίζεται ότι η Δρ. Γκούντολ θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιήσει άλλες δύο ομιλίες σε Αθήνα και το Ηράκλειο

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept