Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει το μόνο μέτρο προστασίας

117

Την πρώτη επίσημη ενημέρωση για την δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εξέδωσε το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς  το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09 το οποίο ανήκει στον τύπο Α του ιού της γρίπης και περιλαμβάνεται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο. Το εν λόγω στέλεχος εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια, προκαλώντας πανδημία.

Εκτός του συγκεκριμένου στελέχους, έχουν εντοπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στελέχη του υπότυπου A(H3N2), ενώ ελάχιστα είναι τα κρούσματα που ανήκουν στον τύπο Β της γρίπης. Πάντως, όσο εξελίσσεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, η παραπάνω εικόνα ενδέχεται να αλλάξει.

‘Οπως προκύπτει από τα δεδομένα 23 ευρωπαϊκών χωρών,  η θνησιμότητα παραμένει σε σταθερά επίπεδα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους έξαρσης της γρίπης. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης ενώ στην συντριπτική πλειονότητά τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, κατά την έξαρση της γρίπης, ο ιός μπορεί να χτυπήσει ως και 2 στους 10 κατοίκους κάθε χώρας. Από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα μικρά παιδιά. Σημειώνεται ότι οι ομάδες αυτές πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή με την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε και η παρέμβαση να είναι έγκαιρη.

Πάντως για τους επιδημιολόγους είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί το ποσοστό κάλυψης που παρέχει το φετινό εμβόλιο έναντι των κυρίαρχων στελεχών του ιού δεδομένου ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν μεταλλάξεις των υπότυπων του ιού.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει το μόνο μέτρο προστασίας ενάντια στις επιπλοκές της γρίπης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept