Ανύπαρκτα τα αντιγριπικά εμβόλια! Στο κενό η έκκληση του υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό

95

Στο κενό πέφτει η έκκληση του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης κι έχει χαθεί η ευκαιρία για πρόληψη, αφού πλέον στα φαρμακεία δεν υπάρχουν εμβόλια, όμως ακόμη και αν υπήρχαν, όπως λένε οι φαρμακοποιοί, η έννοια της πρόληψης καταρρίπτετα.

Η μάχη με τη γρίπη έχει πλέον χαθεί καθώς έχουμε μπει στο Φεβρουάριο, η γρίπη καλπάζει, οι εντατικές έχουν γεμίσει με ασθενείς και η λίστα των θυμάτων μακραίνει.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της ρρίπης μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 18 από την αρχή της περιόδου επιδημιολογικής παρατήρησης της γρίπης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά η έκκληση έρχεται πολύ αργά, αφού η περίοδος του εμβολιασμού προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επιπλοκές της γρίπης ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος – «άντε και ο Νοέμβριος», λένε οι ειδικοί.

¨Οσοι πολίτες αναζήτησαν αντιγριπικό εμβόλιο στα φαρμακεία της Αττικής δεν βρήκαν, ενώ οι φαρμακοποιοί ξεκαθαρίζουν ότι τα εμβόλια για τη γρίπη, τα λεγόμενα τετραδύναμα γίνονται το φθινόπωρο, χωρίς επαναληπτικό, όταν η επώαση του ιού είναι χαμηλή έως ανύπαρκτη.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντου, ο οποίος έκανε λόγο για εμπαιγμό των πολιτών από το υπουργείο Υγείας.

«Είμαστε ήδη στον Φεβρουάριο. Καμία εταιρεία δεν έχει λόγο να έχει εμβόλια στην αγορά αυτή την εποχή. Τα εμβόλια για τη γρίπη, τα λεγόμενα τετραδύναμα γίνονται το φθινόπωρο, χωρίς επαναληπτικό, όταν η επώαση του ιού είναι χαμηλή έως ανύπαρκτη. Το εμβόλιο χρειάζεται είκοσι μέρες να λειτουργήσει και να δημιουργήσει ο οργανισμός αντισώματα. Συνεπώς αν αρχίσει τώρα εμβολιασμός η προστασία θα αρχίσει στα τέλη του μήνα και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στο μεταξύ ο πολίτης που θα έχει εμβολιασθεί καθυστερημένα δεν θα προσβληθεί από γρίπη» επεσήμανε ο κ.Λουράντος, αν και δεν υπάρχουν εμβόλια στα φαρμακεία, εντούτοις μπορεί να βρεθούν: «Εγώ ζήτησα δύο σήμερα από τον συνεταιρισμό μου, θα τα έχω. Αλλά επαναλαμβάνω. Το να κάνεις εμβόλιο τώρα είναι σα να μην έχεις κάνει».

Τέλος αναφερόμενος στην έκκληση του υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό, ο κ.Λουράντος σημειώνει ότι αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει το φθινόπωρο για να είχε νόημα, αφού πλέον η ευκαιρία της πρόληψης έχει χαθεί.

ΕΟΦ: Υπάρχει επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια 

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) κάνει λόγο για εξασφαλισμένη, πλήρη επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.

Δεδομένης της αύξησης περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα, από το υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή στον ΕΟΦ για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Η συγκεκριμένη παραγγελία διασφαλίστηκε, παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept