Ντίζελ και τζάκι: Η Νο1 απειλή για την υγεία μας

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας από ντιζελοκίνηση και χρήση τζακιών επιβαρύνει την υγεία των Αθηναίων

184

Σοβαρή απειλή για την υγεία των κατοίκων της Αθήνας είναι η ντιζελοκίνηση αλλά και η χρήση των τζακιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Ευάγγελο Φιλόπουλο.

«Το ντίζελ είναι τοξικό και δεν προκαλεί μόνο οπτικό νέφος. Έχει φανεί ότι ακόμα και τα τελευταίας γενιάς αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πιο ρυπογόνα απ’ ότι είναι τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά και τα μεγάλα λεωφορεία. Βγάζουν πολύ μεγάλη εκπομπή οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι τοξικό», αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου.

«Η κίνηση τόσο πολλών αυτοκινήτων στην Αθήνα, μαζί με το γερασμένο στόλο των ταξί και των λεωφορείων δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες οι οποίες συμβάλλουν πάρα πολύ στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σε άλλους καρκίνους, καθώς επίσης και σε καρδιοπάθειες και αναπνευστικές παθήσεις» επισημαίνει.

Η χρήση τζακιού

Δεύτερο μεγάλο πλήγμα για την υγείας μας κατά τον κ. Φιλόπουλο είναι η χρήση τζακιών.

«Έχουμε τέτοια εκπομπή μικρών λεπτών σωματιδίων, τα οποία εισχωρούν στους πνεύμονες, ακόμα και αν οι πόρτες είναι κλειστές, και τα οποία έχουν καρκινογόνες ιδιότητες. Είναι ενδεικτικό ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια, απ’ ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα».

Στο ερώτημα τι γίνεται με τα άτομα που έχουν ΧΑΠ ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα και ανάβουν το τζάκι του σπιτιού τους;

«Αυτοκτονούν- απαντά κατηγορηματικά ο κ. Φιλόπουλος- και χειροτερεύουν την κατάσταση τους. Και βεβαίως κινδυνεύουν και οι γείτονες με αναπνευστικά προβλήματα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ενεργειακά τζάκια και για το πέλετ, σε μικρότερο βαθμό, αλλά σαφώς μολύνουν την ατμόσφαιρα, επισημαίνει ο καρδιολόγος.

Το αλκοόλ

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ, το αλκοόλ είναι ταξινομημένο ως καρκινογόνο κατηγορίας «1».

Κατά τους ειδικούς, ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση και πιθανόν προεμμηνοπαυσιακά), της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου και πιθανόν του στομάχου.

Ωστόσο παλαιότερα θεωρείτο παραμελημένος καρκινογόνος παράγοντας, αλλά πλέον όχι γιατί σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, οι ιατρικές εταιρείες ιδίως στην Αμερική που ασχολούνται με τον καρκίνο και «δίνουν τον επιστημονικό τόνο» έχουν βάλει στο στόχαστρο τους την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καθότι συνδέεται με αρκετούς καρκίνους. Και το ερώτημα για το ασφαλές όριο κατανάλωσης εύλογο: «Δεν γνωρίζουμε τη δόση που μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση. Ως εκ τούτου ζητάμε από τον κόσμο να είναι συγκρατημένος».

Όσο περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνονται στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ, αναφέρουν πάντως οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept