Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επικίνδυνη είναι;

Όλο και πιο συχνό το φαινόμενο στην Ελλάδα

135

Όλο και πιο συχνά η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει με τους νότιους ανέμους στην Ελλάδα, και μάλιστα το φαινόμενο είναι εντονότερο στην Κρήτη λόγω της εγγύτητάς της με την Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια η αφρικανική σκόνη κάνει την εμφάνισή της όλο και πιο έντονα εξαιτίας της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα με ανυπολόγιστα γρήγορους ρυθμούς εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ωστόσο η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων σε άτομα που πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά επιδεινώνονται τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για τους πνεύμονες. Οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή, είναι πιο ευάλωτοι.

Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες που η αφρικανική σκόνη «πνίγει» την ατμόσφαιρα αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι επισκέψεις στους γιατρούς.

Τι μεταφέρει η αφρικανική σκόνη;

Οι μετρήσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εντόπισαν μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η σκόνη από την Αφρική περιέχει βαρέα μέταλλα και στοιχεία, όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm) τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.

Οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή οφείλονται κυρίως στη φορά των ανέμων και σε κάθε γραμμάριο, δεν αποκλείεται να ανιχνευτούν μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο και βανάδιο, σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας από την αφρικανική σκόνη δεν προκαλούνται μόνο επειδή αναπνέουμε κάποιους κόκκους σκόνης που ο αέρας από την Αφρική μας έφερε εδώ. Οφείλονται κυρίως στην σύσταση αυτών των κόκκων σκόνης.

Για παράδειγμα, η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη φυσική σκόνη που προέρχεται από τη Σαχάρα έχει πολλές εξηγήσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βλαβερά αυτά στοιχεία για την υγεία μας οφείλονται στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βορείου Αφρικής. Υπάρχουν πόλεις, όπως το Κάιρο, με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ στη βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και οι χωματερές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καίγονται απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας από έναν κάτοικο του Καΐρου στην Αίγυπτο, δεν επηρεάζει μόνο τον δικό του μικρόκοσμο, αλλά και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε άλλες πλησιέστερες χώρες, μέσα στο βεληνεκές ενός αέριου ρεύματος!

Προβλήματα στην υγεία 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο μέσος άνθρωπος είναι: Δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Οι πνευμονολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς να αποφεύγουν κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι, πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ, οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους.

Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα) και να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept