Σαρώνει η γρίπη στα Βαλκάνια

178

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η επίθεση γρίπης που μαστίζει τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η λίστα με τα θύματα του ιού της γρίπης στη Ρουμανία πλέον έφτασε τους 101, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το Εθνικό Κέντρο για την Επίβλεψη και τον Έλεγχο των Μεταδοτικών Ασθενειών (INSP) του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ρουμανίας.

Τα δύο τελευταία θύματα του ιού της γρίπης είναι άνδρες, ηλικίας 52 και 37 ετών αντίστοιχα. Και οι δύο επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν ιό γρίπης τύπου Α, είχαν προβλήματα υγείας και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Την ίδια ώρα, ο ιός της γρίπης «θερίζει» σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Σερβία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης 43 άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στα Βαλκάνια η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, συνολικά 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης, ο οποίος, στην περιοχή της Μπάνια Λούκα εξελίχθηκε σε «επιθετικό», με αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαράγεβο, καταγράφηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα θανάτου από τον ιό της γρίπης. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 75 ετών, που άφησε την τελευταία του πνοή στην πανεπιστημιακή κλινική του Σαράγεβο. Είναι το πρώτο θύμα του ιού της γρίπης φέτος στο Σαράγεβο, ανακοίνωσε η πανεπιστημιακή κλινική.

Στο μεταξύ, εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης τη Σερβία, εκ των οποίων οι τρεις στην πόλη Νις. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, συνολικά 68.000 άτομα έσπευσαν στα νοσοκομεία της χώρας με συμπτώματα γρίπης και αναζητώντας ιατρική βοήθεια δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ.

Στην Ελλάδα η γρίπη εκτιμάται ότι παρουσιάζει σταθερά αυξημένη δραστηριότητα και δεν έχει κορυφωθεί ακόμη. Θα βρίσκεται σε έξαρση μέχρι το τέλος Μαρτίου. Καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες περιστατικά. Όπως παρατηρούν οι αρμόδιες αρχές υγείας, η διείσδυση του ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 στον πληθυσμό είναι υψηλή, καθώς σύμφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, περίπου το 50% των δειγµάτων που ελέγχονται από τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τµήµα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ είναι θετικό στον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Η γρίπη στην Ελλάδα «χτυπά» σε όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών, και το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περαστικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης. ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα . Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.

Δυστυχώς όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η υπενθύμιση των ειδικών για τον εµβολιασμό, καθώς από τους ασθενείς που εμφανίζουν επιπλοκές περίπου μόλις ένας στους δέκα έχει εμβολιαστεί (15%).

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept