Δερματικό λέμφωμα: Πρωτοποριακή ακτινοθεραπευτική τεχνική στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

302

Mια πρωτοποριακή ακτινοθεραπευτική τεχνική των δερματικών λεμφωμάτων, η ολοσωματική θεραπεία με δέσμη ηλεκτρονίων (Total Skin Electron Beam-TSEB), εφαρμόζεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», το μοναδικό κέντρο εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής στη νότια και ανατολική Ευρώπη.

Η μέθοδος πραγματοποιείται στη Μονάδα Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου και όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και υπεύθυνος της Μονάδας Βασίλειος Κουλουλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Σπανίων Νοσημάτων (Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου), πρόκειται για «μια δύσκολη και πολύπλοκη τεχνική» που στηρίζεται από πληθώρα επιστημόνων και με ποσοστό ανταπόκρισης που αγγίζει το 90%.

Ο κ. Κουλουλίας, εξήγησε ότι «η ολοσωματική θεραπεία με δέσμη ηλεκτρονίων (TSEB) αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται ή έχουν υποτροπιάσει μετά από άλλη θεραπεία. Επίσης, εφαρμόζεται και παρηγορητικά σε προχωρημένα στάδια με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ανταπόκριση της νόσου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων».

Σημείωσε ότι η πρώτη εφαρμογή της τεχνικής TSEB στο Νοσοκομείο «Aττικόν» ξεκίνησε το 2009 μετά από πολλές δοσιμετρικές μετρήσεις επιβεβαίωσης της θεραπείας σε ομοιώματα. Επίσης, κατασκευάστηκε με ίδιους πόρους από το ΕΚΠΑ, ειδικό σύστημα τοποθέτησης του ασθενούς με πιστοποίηση δοσιμετρίας για τις δέσμες ηλεκτρονίων. Ακολουθήθηκε η τεχνική των 6 διπλών πεδίων (six dual field technique)» ή τεχνική «Stanford».

Η προγραμματισμένη θεραπεία, ολοκληρώνεται σε εννέα εβδομάδες, ανέφερε ο κ. Κουλουλίας, αν ακολουθηθεί το «μεγάλο» σχήμα ή σε τρεις εβδομάδες αν εφαρμοσθεί το «μικρό» σχήμα. Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος καθορίζεται από συγκεκριμένες ενδείξεις.

Τα περισσότερα δερματικά λεμφώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν

Παρά το γεγονός ότι αυτή η ομάδα δερματικών νοσημάτων που ανήκει στα σπάνια νοσήματα, μοιάζει με άλλες, πιο συνηθισμένες και λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις του δέρματος- όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, κλπ.- έχει πολύ καλή πρόγνωση εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Διευθύντρια της Β’ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων του Νοσοκομείου «Αττικόν» Ευαγγελία Παπαδαυίδ. «Αυτό μάλιστα», όπως είπε, « δεν είναι το μοναδικό καλό νέο: τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας δείχνουν ότι περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες ασθενείς με δερματικό λέμφωμα, διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της πάθησης, ποσοστό υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (75%). Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της νόσου και ανακόπτει θεαματικά την εξέλιξή της».

Κάθε χρόνο, περίπου 50-60 νέες περιπτώσεις δερματικών λεμφωμάτων καταγράφονται στη χώρα μας, είπε η κ. Παπαδαυίδ, εκ των οποίων, σχεδόν το 60% αφορούν στη σπογγοειδή μυκητίαση.

«Η ομάδα των δερματικών λεμφωμάτων οφείλονται σε νεοπλασματικά σε Τ ή Β λεμφοκύτταρα, τα οποία αποικίζουν το δέρμα και δημιουργούν πλάκες ή όγκους. Παρ’ όλα αυτά, το δερματικό λέμφωμα δεν κατατάσσεται στους δερματικούς καρκίνους, ενώ η πιο συχνή πάθηση της ομάδας είναι η σπογγοειδής μυκητίαση και ακολουθούν το σύνδρομο Σέζαρι και τα δερματικά λεμφώματα Β-κυττάρων. Η εμφάνισή τους είναι πιο συχνή στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες και στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών».

Σύμφωνα με την κ. Παπαδαυίδ, η σπογγοειδής μυκητίαση εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες, σε μορφή κηλίδας ή πλάκας, καθώς και με όγκους, αλλά και με ερυθροδερμία. Οι δερματικές βλάβες είναι το πρώτο σημάδι για τον ασθενή και είναι σημαντικές γιατί καθορίζουν το στάδιο της πάθησης, που έχει μεγάλη σημασία για την πρόγνωση.  Πρόσθεσε ότι ανάλογα με τα στάδια και το είδος των βλαβών, τα δερματικά λεμφώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικά ή συστημικά φάρμακα, με φωτοθεραπείες, με ακτινοθεραπεία-ολοσωματική ή δέσμη ηλεκτρονίων- ενώ σε προχωρημένα στάδια εφαρμόζονται μονοκλωνικά αντισώματα, δοκιμάζεται η ανοσοθεραπεία και τέλος χημειοθεραπευτικά σχήματα και εάν και σε αυτά δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης μυελού των οστών η οποία φαίνεται να επιφέρει ίαση.

Τέλος, η κ. Παπαδαυίδ τόνισε ότι στις 26-28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Ομάδας Εργασίας Δερματικών Λεμφωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας και Αντιμετώπισης του Καρκίνου, στο οποίο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ειδικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από την πάθηση και θα ανταλλάξουν απόψεις με τους Έλληνες δερματολόγους.

Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε ειδικό τραπέζι να επικοινωνήσουν με το διεθνή σύλλογο ασθενών και να ανταλλάξουν απόψεις με ασθενείς και γιατρούς και να λάβουν υποστήριξη. «Είναι σημαντικό οι ασθενείς σε ένα σπάνιο νόσημα να αισθάνονται ότι απολαμβάνουν την ίδια αντιμετώπιση με τους ασθενείς που ζουν στην Αμερική ή στην Αυστραλία», ανέφερε η κ. Παπαδαυίδ. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι κλινικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ συμμετέχουν ενεργά στη μοναδική και πρότυπη διεθνή σύμπραξη για τα Δερματικά Λεμφώματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να ανήκουν σε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης» πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept