Μέχρι πότε θα «θερίζει» η γρίπη; Πόσα άτομα αναμένεται να νοσήσουν;

215

Η γρίπη τα τελευταία χρόνια «θερίζει» παγκοσμίως, αφού υπάρχουν εκατοντάδες θάνατοι ανθρώπων κάθε ηλικίας, είτε γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε γιατί ο οργανισμός τους, λόγω άλλων προβλημάτων υγείας είναι εξαντλημένος και επιρρεπής στον ιό της γρίπης.

Έτσι γεννιούνται διάφορα εύλογα ερωτήματα που απασχολούν όλοι την υφήλιο.

Μερικά από αυτά είναι:

Αν μετά τον ιό H1N1, θα ακολουθήσει κάποιος άλλος ιός,

Μέχρι πότε η γρίπη θα συνεχίσει να «θερίζει» κόσμο;

Το  εμβόλιο είναι τελικά ένα σημαντικό τείχος προστασίας από τον ιό;

Πόσο υπολογίζεται να φθάσει ο αριθμός αυτών που θα νοσήσουν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκτιμάται πως το κύμα της γρίπης θα υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο, αφήνοντας όμως κρούσματα πίσω του μέχρι και τον Απρίλιο. Στη διάρκεια της εφετινής περιόδου υπολογίζεται πως συνολικά θα έχουν νοσήσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας με γρίπη. Με δεδομένο ότι 1 στους 1.000 ασθενείς με γρίπη εμφανίζει την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου, με επιπλοκές που οδηγούν συχνά και σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στην εφετινή περίοδο αναμένεται ότι περίπου 1.000 άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά λόγω της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 167 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης. Τουλάχιστον 150 ασθενείς νοσηλεύονται για τον ίδιο λόγο αυτήν την εβδομάδα, «καταλαμβάνοντας» ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ από τις 550 που είναι ανεπτυγμένες στο ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως «τα νούμερα που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τελείως πλασματικά καθότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, επειδή δεν γίνεται Μοριακός έλεγχος στα Κέντρα Αναφοράς για διάγνωση της γρίπης Α(H1N1), σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές των νοσοκομείων και πάσχουν από συμπτώματα γρίπης».

Πάντως, η αξία του αντιγριπικού εμβολίου θεωρείται μεγάλη ακόμη και σε αυτή τη χρονική φάση, ιδίως για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει πως οι περίπου 1,6 δόσεις εμβολίου συνταγογραφήθηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, καθώς και σε ανηλίκους και ενηλίκους με αναπνευστικά προβλήματα υγείας και με σακχαρώδη διαβήτη. Οι 50.000 δόσεις που αναμένονται μέχρι την Παρασκευή μπορούν να θωρακίσουν για τους επόμενους δυο μήνες άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας που αποτελούν συχνούς στόχους του ιού Α(Η1Ν1).

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept