Ανακάλυψαν το μόριο που μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό της γρίπης

153

Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό Influenza (Ινφλουέντζα) τύπου Α, Β ή C. Η γρίπη, είναι εξαιρετικά μεταδοτική νόσος με σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Άτομα υψηλού κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με ιστορικό καρδιολογικών και πνευμονικών παθήσεων καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι, γι’αυτό και η προφύλαξη με εμβόλιο είναι σημαντική σε αυτούς του πληθυσμούς.

Εμφανίζεται κάθε χρόνο, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και η συχνότητα εμφάνισής της είναι περίπου 10% στους ενήλικες και 30-40% στα παιδιά. Λόγω της ταχείας μετάδοσής της, η γρίπη εξαπλώνεται υπό μορφή κύματος στον πληθυσμό και η διάρκεια της παρουσίας της είναι 6-8 εβδομάδες έτσι ώστε κάθε χρόνο να μιλάμε για τις ετήσιες, εποχικές εξάρσεις της γρίπης.

Τρόποι μετάδοσης: Ο ιός βρίσκεται, συνήθως, στα σωματίδια που εκκρίνονται από την αναπνευστική οδό των μολυσμένων ανθρώπων. Επομένως, ο ιός μεταδίδεται κυρίως  μέσω του βήχα και του φτερνίσματος.

Ερευνητές από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα μικρό μόριο που μιμείται τη συμπεριφορά των αντισωμάτων bNAbs, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο Science.

Όπως μάλιστα αναφέρουν το μόριο JNJ4796 φάνηκε να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της γρίπης σε πειραματόζωα.

Σήμερα, ως γνωστόν τα εμβόλια κατά της γρίπης δρουν κινητοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα ταχύτερα απ’ ότι υπό άλλες συνθήκες θα το έκανε, ώστε να καταπολεμήσει την λοίμωξη αμέσως και να την εμποδίσει να γίνει απειλητική για την ζωή του πάσχοντα.

Αλλά όπως επίσης είναι γνωστό τα εμβόλια περιέχουν συγκεκριμένα στελέχη των ιών της γρίπης κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν πλήρη κάλυψη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα που καταπολεμούν τη γρίπη είναι συνήθως ικανά να στοχεύσουν ένα στέλεχος. Αλλά πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλων ειδών αντισώματα που μπορούν να στοχεύσουν περισσότερα από ένα στελέχη ταυτόχρονα, τα λεγόμενα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα (bNAbs).

Αλλά μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση τέτοιων αντισωμάτων σε ένα εμβόλιο δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία. Έχουν όμως οδηγήσει στη δημιουργία πρωτεϊνών που προσδένονται στον ιό της γρίπης.

Στη τριεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο Science, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα μικρό μόριο που μιμείται τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών των αντισωμάτων bNAbs έχει την ικανότητα να μπορεί να επιβιώσει τόσο όσο χρειάζεται στο σώμα ώστε να βρει τον ιό και να τον εξουδετερώσει.

Η ανακάλυψη του μορίου έγινε από τη μελέτη της πρωτεΐνης HB80.4 οι οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσδεθεί σε ιούς όπως της γρίπης και η σε βάθος ανάλυσή της αποκάλυψε πώς ακριβώς το πετύχαινε αυτό.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, οι ερευνητές αναζήτησαν ανάμεσα σε πάνω από μισό εκατομμύριο μικρά μόρια αυτό που μπορούσε να προσδεθεί στον ιό της γρίπης κατά τον ίδιο τρόπο. Και τελικά εντόπισαν το JNJ4796.

Το JNJ4796 το δοκίμασαν σε ποντίκια με γρίπη αφού το ενσωμάτωσαν σε ένα χάπι. Κανένα από τα τρωκτικά δεν απεβίωσε συγκριτικά με τα μισά πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου. Επίσης το μόριο φάνηκε να εξουδετερώνει τον ιό της γρίπης σε ανθρώπινες σειρές βρογχικών κυττάρων.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept