Σκάνδαλο Johnson & Johnson: Αποζημίωση-μαμούθ σε καρκινοπαθή

Σε βάρος της πολυεθνικής εκκρεμούν πάνω από 13.000 μηνύσεις και αγωγές στις ΗΠΑ για "ύποπτα" ταλκ με αμίαντο

239

 Αποζημίωση ύψους 29 εκατ. δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε μία γυναίκα, η οποία έχει στραφεί κατά της πολυεθνικής εταιρείας Johnson & Johnson, επειδή, όπως ισχυρίζεται, ο αμίαντος που περιείχε το ταλκ της εταιρείας τής προκάλεσε καρκίνο. 

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Όκλαντ μία ακόμη δικαστική ήττα της εταιρείας σε μια σειρά από παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς η Johnson & Johnson είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 13.000 μηνύσεις και αγωγές στις ΗΠΑ που σχετίζονται με προϊόντα ταλκ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα κάνει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης επικαλούμενη «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης. Σύμφωνα με την Johnson & Johnson, οι δικηγόροι της μηνύτριας δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως το ταλκ για μωρά της εταιρείας περιέχει αμίαντο. Ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια ήταν αυτά τα λάθη.

«Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε πως οι ετυμηγορίες των ενόρκων δεν είναι ιατρικά ή επιστημονικά συμπεράσματα για ένα προϊόν», αναφέρει η ανακοίνωση της Johnson & Johnson.

Η πολυεθνική αρνείται πως το ταλκ της προκαλεί καρκίνο και επικαλείται πολυάριθμες μελέτες και ελέγχους από ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με τις οποίες το επίμαχο προϊόν είναι ασφαλές και δεν περιέχει αμίαντο.

Η μηνύτρια που κέρδισε τη δίκη ονομάζεται Τέρι Λίβιτ και υποστήριξε στο δικαστήριο ότι χρησιμοποιούσε δύο προϊόντα ταλκ της εταιρείας τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και διαγνώσθηκε με μεσοθηλίωμα, ένα είδος καρκίνου του πνεύμονα, το 2017. Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και διήρκεσε 9 εβδομάδες, ενώ και από τις δύο πλευρές κατέθεσαν ως μάρτυρες ειδικοί επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη δίκη κατά της εταιρείας για φέτος καθώς συνολικά έχουν προγραμματιστεί για το 2019 πάνω από 12 δίκες.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept