Επιδημία ιλαράς απειλεί την Ευρώπη

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων

90

Παρότι η ιλαρά θεωρείτο «ξεχασμένη» ασθένεια αφού ανήκει σε αυτές που μπορούν να προληφθούν 100% με τον εμβολιασμό, τα τελευταία δύο χρόνια έχει «ξαναφουντώσει» σε πολλές χώρες εξαιτίας του παράλογου έως και επικίνδυνου αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη. 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2019, καταγράφηκαν 2.112 νέα περιστατικά ιλαράς, σε 24 χώρες της Ευρώπης ενώ ο αριθμός θεωρείται υπο-εκτιμημένος καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλές χώρες δεν δηλώνουν όλα τα κρούσματα στο πανευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης.

Τον Φεβρουάριο σχεδόν όλες οι χώρες παρουσίασαν αυξητική τάση κρουσμάτων σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες, γεγονός που πιθανώς προμηνύει νέα έξαρση της νόσου. Συνολικά, από 1η Μαρτίου 2018 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019 είχαν δηλωθεί στην Ευρώπη 11.967 κρούσματα, κατά 71% εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Το διάστημα αυτό, τα περισσότερα κρούσματα (2.498) αναφέρθηκαν στην Ιταλία και ακολούθησε η Γαλλία με 2.474 περιστατικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων, με 1.412 περιστατικά για το παραπάνω διάστημα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά

Αν και σε απόλυτους αριθμούς η χώρα μας βρίσκεται τρίτη στην Ευρώπη, εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συγκεκριμένα, από το Μάρτιο του 2018 ως και τον Φεβρουάριο του 2019 η Ελλάδα είχε τουλάχιστον 131 περιστατικά ιλαράς για κάθε εκατομμύριο του πληθυσμού της.

Σημειώνεται ότι η δημόσια καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει σταματήσει στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, στα στοιχεία του ECDC η Ελλάδα φαίνεται να έχει αναφέρει 1 κρούσμα τον περασμένο Δεκέμβριο, κανένα τον Ιανουάριο και 3 περιστατικά το Φεβρουάριο.

Συνολικά το 2018 ήταν η ιλαρά κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας στην Ευρώπη: Υπήρξαν 82.596 κρούσματα ιλαράς και 72 θάνατοι παιδιών και ενηλίκων.Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, με αριθμό 3 φορές μεγαλύτερο από το 2017 και 15 φορές μεγαλύτερο από το 2016!

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τους τελευταίους μήνες μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες ιλαράς. Η Νέα Υόρκη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές τα τοπικά δικαστήρια απαγόρευσαν την κυκλοφορία ανεμβολίαστων παιδιών! Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα, οι αρχές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Για τον πλήρη έλεγχο μιας ασθένειας, πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού μιας χώρας. Πέρυσι, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, το ποσοστό μόλις που έφτανε το 30%.

Το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται στην παιδική ηλικία, σε δύο δόσεις. Στη χώρα, ενώ η κάλυψη με την πρώτη δόση κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να παραλείπει τη δεύτερη δόση.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept