ΠΟΥ: Οι πρώτες οδηγίες για τις ψηφιακές εφαρμογές Υγείας

61

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε τις πρώτες οδηγίες για την αξιοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών Υγείας και προτείνει 10 τρόπους εφαρμογής τους από τα συστήματα Υγείας προς όφελος των ασθενών.

Πρόκειται για ψηφιακές τεχνολογίες προσβάσιμες από κάθε συσκευή – τηλέφωνα, τάμπλετ και υπολογιστές – οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για να επιτύχουμε την καθολική κάλυψη υγείας», δήλωσε με αφορμή την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Οι οδηγίες συντάχθηκαν ύστερα από διετή μελέτη και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες και με τη γνωμοδότηση ειδικών από όλο τον κόσμο.

Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν από απλές εφαρμογές που μπορούν για παράδειγμα να υπενθυμίζουν στους γονείς πότε πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή προγραμματίζουν τις επισκέψεις της εγκύου στο γιατρό, μέχρι πιο περίπλοκα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν ή ακόμη και να βελτιώσουν τη δουλειά των επαγγελματιών υγείας. Με αντίστοιχα ψηφιακά εργαλεία επιτυγχάνεται η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας μεταξύ επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, αλλά και η παρακολούθηση των προμηθειών υγείας.

Στόχος των νέων οδηγιών είναι να  δοθούν οι κατευθύνσεις για την κατάλληλη ενσωμάτωση τέτοιων τεχνολογιών στα παραδοσιακά συστήματα υγείας.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί, αφού από τη μια οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση και βέλτιστη αξιοποίησή της και από την άλλη οι πολίτες θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η τεχνολογία δεν θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν συστάσεις και για τον τομέα της τηλεϊατρικής, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την περίθαλψη ατόμων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την φυσική ιατρική παρουσία.

Παράλληλα με τις οδηγίες, έχει αναπτυχθεί και ο Άτλαντας Ψηφιακής Υγείας, όπου μπορούν να καταχωρούνται οι εθνικές προσπάθειες ενσωμάτωσης των τεχνολογιών.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept