«The Monsanto case»: «Φακέλωμα» σε πολιτικούς και δημοσιογράφους

Η Bayer ζήτησε από νομική εταιρεία να διερευνήσει για το αν η Monsanto, που της ανήκει, "φακέλωνε" επιφανείς δημοσιογράφους και πολιτικούς που κριτίκαραν τις πρακτικές της.

59

Ο φαρμακευτικός κολοσσός αγόρασε τη Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και πρόσφατα ανακοίνωσε πως ξεκινά εσωτερική έρευνα μετά από σχετικούς ισχυρισμούς της Le Monde, οι οποίοι κατέληξαν σε προκαταρκτική έρευνα από τις γαλλικές αρχές.
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Monsanto «φακέλωνε» δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιστήμονες ανάλογα την στάση που τηρούσαν απέναντι στα ζιζανιοκτόνα. Την υπόθεση αποκάλυψε την Πέμπτη το τηλεοπτικό κανάλι France 2. Όπως ανέφερε, κατάφερε να λάβει «εμπιστευτικά» ενημερωτικά αρχεία τα οποία φέρουν την υπογραφή εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνεργάζονταν με τη Monsanto. Από πέρσι, ο όμιλος αυτός είναι θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Bayer.

Η Monsanto, σε βάρος της οποίας έχει ξεκινήσει έρευνα από τις γαλλικές αρχές για το «φακέλωμα» πολιτικών και δημοσιογράφων, ενδέχεται να έκανε το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παραδέχτηκε ο γερμανικός κολοσσός Bayer –που πρόσφατα εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία– αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο.

Την περασμένη Παρασκευή οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα αφότου η εφημερίδα Le Monde προσέφυγε κατά της Monsanto υποστηρίζοντας ότι είχε φακελώσει τουλάχιστον 200 ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τους επηρεάσει ώστε να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στα φυτοφάρμακα. Χθες η Bayer παραδέχτηκε την ύπαρξη των φακέλων αυτών, σημειώνοντας όμως ότι δεν πιστεύει πως παραβιάστηκε κάποιος νόμος. Προτίθεται όμως να ζητήσει από κάποια νομική εταιρεία να ερευνήσει την υπόθεση.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Bayer Ματίας Μπέρνινγκερ είπε ότι «υποθέτει πως σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μπορεί υπήρχαν τέτοιες λίστες. Μολονότι δεν χαρακτήρισε παράνομη τη δραστηριότητα της Monsanto, προσθέτοντας ότι ανατέθηκε σε δικηγορικό γραφείο να εξετάσει το θέμα, παραδέχτηκε ότι η θυγατρική της Bayer μπορεί να μην «έπαιξε δίκαια» σε ό,τι αφορά τη χρήση προσωπικών δεδομένων.

«Όταν συλλέγεις δεδομένα προσώπων τα οποία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα, τότε σαφέστατα διαβαίνεις τον Ρουβίκωνα», ανεξαρτήτως αν παραβιάστηκε όντως η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Τα δημόσια γαλλικά ινστιτούτα ερευνών Inra και CNRS ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη αφού διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ερευνητές και τα διοικητικά στελέχη τους περιλαμβάνονταν στις λίστες της Monsanto.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η Bayer αναθέτει σε εξωτερική νομική εταιρεία τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη χαρτογράφηση προσώπων από τη Monsanto, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για διαφάνεια και θεμιτή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, γαλλικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιήσαν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους το 2016 η Monsanto προχώρησε σε σύνταξη λιστών με φορείς και πρόσωπα -θετικά και αρνητικά προσκείμενα στην εταιρεία- γεγονός που πιθανώς παραβιάζει δεοντολογικές αρχές και νομικούς κανονισμούς. Σε συνέχεια μιας πρώτης αξιολόγησης του ζητήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι η εν λόγω ενέργεια έχει προκαλέσει προβληματισμό και κριτική.
Ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι αυτός με τον οποίο η Bayer επιδιώκει να αναπτύξει διάλογο με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Συνεπώς, νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε δημοσίως συγγνώμη.
Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η κατάρτιση των υπό συζήτηση λιστών παραβίασε οποιεσδήποτε νομικές διατάξεις. Η Bayer θα ζητήσει από μια εξωτερική νομική εταιρεία να διερευνήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε με εξουσιοδότηση της Monsanto και να αξιολογήσει τους σχετικούς ισχυρισμούς. Η νομική εταιρεία θα ενημερώσει, επίσης, όλα τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λίστες σχετικά με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν γι’αυτούς.
Η Bayer θα στηρίξει πλήρως την Εισαγγελία της Γαλλίας στις έρευνές της.
Ο νέος επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων και Bιωσιμότητας της Bayer AG, Matthias Berninger, έχει αναλάβει την εσωτερική αξιολόγηση του ζητήματος. Θα αποτιμήσει, εξίσου, τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων, εσωτερικών και εξωτερικών, μερών. Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια. Ως άμεσο μέτρο, αποφασίσαμε να αναστείλουμε, μέχρι νεωτέρας, τη συνεργασία μας με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, διερευνάμε περαιτέρω απαιτούμενα μέτρα τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τρίτων.
Να σημειωθεί ότι το αρμόδιο στέλεχος της Monsanto για την υπόθεση αποχώρησε από την εταιρεία λίγο μετά την εξαγορά της. Η Bayer υπερασπίζεται τη διαφάνεια και τη θεμιτή συνεργασία με όλες τις ομάδες συμφερόντων.
Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε αντιδεοντολογικές πρακτικές εντός της εταιρείας μας. Φυσικά, αυτό ισχύει και για την τήρηση των κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept