Στο «κόκκινο» πολλά κέντρα υγείας της Αττικής

57

Μετά το Κέντρο Υγείας Μεγάρων -στον οποίο επίκειται παύση της 24ωρης λειτουργίας του και συρρίκνωση του ωραρίου σε πενθήμερη βάση- στον κατάλογο των δομών που δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν 24ωρες εφημερίες, έρχονται να προστεθούν έξι ακόμα δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της Αττικής, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής τους.

Προκειται για τις Πρωτοβάθμιες Δομές:

 • Κέντρο Υγείας Ραφήνας
 • Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης
 • Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου
 • Τοπικό Ιατρείο Ωρωπού
 • Περιφερειακό Ιατρείο Αυλώνας
 • Περιφερειακό Ιατρείο Αφιδνών

Κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ με την Πρόεδρο Μ. Παγώνη, το Γενικό Γραμματέα Η. Σιώρα και το μέλος του ΔΣ Κ. Λιβαδά επισκέφτηκε στις 19/06/19, κτα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας.

Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τους χειμερινούς μήνες δέχεται κατά μέσο όρο 9.000 επισκέπτες το μήνα και εκτελεί μηνιαίως πάνω από 16.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος πολλαπλασιάζεται.

 • Υπηρετούν σε όλες τις ειδικότητες 36 γιατροί εκ των οποίων 14 είναι επικουρικοί! Οι πραγματικές ανάγκες προσεγγίζουν τους 50 γιατρούς για να μπορεί να ανταποκριθεί το Κέντρο Υγείας στις ανάγκες της περιοχής που όλο και αυξάνουν. Εκκρεμούν δύο προκηρύξεις από το καλοκαίρι του 2018. Έντονη ήταν η τοποθέτηση του συνόλου των γιατρών για μονιμότητα των
  επικουρικών, που σημειωτέων, αρκετών το επόμενο διάστημα λήγει η
  θητεία τους.
 • Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εφημερίας «δανείζονται», με μεγάλη δυσκολία συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας (Καλύβια, Κορωπί, Χαλάνδρι κ.λπ.) διότι και εκεί υπάρχουν ελλείψεις.
 • Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και τεχνολόγων για τα εργαστήρια, από Δευτέρα έως Πέμπτη δεν εφημερεύει το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο με αποτέλεσμα να μη γίνονται επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις τα απογεύματα και τη νύχτα. Πλήρης εφημερία υπάρχει μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο από τους τέσσερις τεχνολόγους είναι επικουρικός και ΟΑΕΔ αντίστοιχα, συνεπώς τους επόμενους μήνες απολύονται.
 • Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο μη ιατρικό προσωπικό (διοικητικοί υπάλληλοι, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί).
 • Θετικό είναι ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει σταθμός του ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας.

Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης: Απίστευτες ελλείψεις προσωπικού

Εξυπηρετεί Ν. Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό και δέχεται ασθενείς μέχρι και από την Εύβοια, καθώς επίσης και σε κοντινή απόσταση υπάρχει δομή προσφύγων. Τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός, όχι μόνο από Έλληνες που διατηρούν εξοχικά, αλλά και από Ευρωπαίους τουρίστες. Είναι το Κέντρο Υγείας όπου δέχτηκε τεράστιο αριθμό εγκαυματιών μετά την πυρκαγιά του 2018.

 • Ανεπαρκής αριθμός παθολόγων, γενικών γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων).
 • Αδυναμία κάλυψης εφημεριών. Ενδεικτικά αναφέρονται 14 κενές βάρδιες τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο. Για την κάλυψη των εφημεριών «δανείζονται» συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας.
 • Εκκρεμούν τρεις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών από το προηγούμενο έτος (μικροβιολόγος, παιδίατρος κ.λπ.).
 • Υπάρχουν ελλείψεις σε πνευμονολόγους, ΩΡΛ, γυναικολόγουςκαι καρδιολόγους. Το φθινόπωρο απολύεται ο ένας επικουρικός καρδιολόγος και άλλοι τέσσερις άλλων ειδικοτήτων.
 • Αδυναμία επαρκούς υποστήριξης της εφημερίας από το μικροβιολογικόκαι ακτινολογικό εργαστήριο. Οι βιοχημικές εξετάσεις στέλνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα κεντρικά με κούριερ. Επιπλέον δεν υπάρχει βιοχημικός αναλυτής, παρά μία …«προπολεμική» φυγόκεντρος, ενώ ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.
  Τέλος, τα απογεύματα και τη νύχτα δεν γίνεται καμία επείγουσα εξέταση στα εργαστήρια λόγω έλλειψης τεχνολόγων.
 • Η λήψη αδειών στους επιμελητές είναι σχεδόν αδύνατη και καλούνται να εκτελούν 6 έως 7 ενεργείς εφημερίες.
 •  Το Περιφερειακό ιατρείο Μαραθώνα, όπου είναι στην ευθύνη του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης ανήκει στο κέντρο Υγείας Σχηματαρίου με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να βοηθούν στο πρόγραμμα εφημερίας.
 • Δυσκολία υπάρχει επίσης στις εξετάσεις των προσφύγων του κοντινού καταυλισμού λόγω έλλειψης μεταφραστή.

«Για τους συναδέλφους των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας αλλά και για τους κατοίκους αυτών των πολυπληθών περιοχών», λένε τα μέλη της ΕΙΝΑΠ, «είναι αναγκαίος ο αγώνας για την αναβάθμιση των δομών για πραγματικά δωρεάν παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου: Το έγγραφο της Συντονίστριας Επιστημονικής Λειτουργίας

Σε επιστολή που απέστειλε στις 14/6/2019, προς την αρμόδια Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής, η Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας του Κ.Υ. Καπανδριτίου κα. Βερενίκη Ρούλη, αναφέρεται ότι τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η 24ωρη εφημεριακή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου, καθώς είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας καθημερινά, σε κάθε βάρδια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας:

Την τρέχουσα περίοδο οι διαθέσιμοι ιατροί που εφημερεύουν σε 24ωρη βάση καθημερινά
είναι οι εξής:

 • στο ΚΥ Καπανδριτίου 2 μόνιμοι ( 1 Διευθυντής και 1 Επιμελητής Α ) και 3 επικουρικοί
 • στο Τ.Ι. Ωρωπού 2 μόνιμοι ( 2 Επιμελητές Α ́)

.

Η κατανομή του προσωπικού σε ειδικότητες είναι τέτοια που παρά την επιφανειακά
ικανή δύναμη του κέντρου συγκεκριμένοι γιατροί Γενικής Ιατρικής Παθολογίας
καλούνται να καλύψουν 60-62 εφημερίες μηνιαίως !!!! με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης 22 ημερών εφημερίας για τον μήνα Ιούλιο 2019, με την παραδοχή ότι δεν θα δοθούν καλοκαιρινές άδειες τον μήνα αυτό αλλά ούτε και ρεπό.

«Είναι φανερό ότι οι βασικές εφημερίες δεν είναι εφικτό να στελεχωθούν», αναφέρει η κα. Ρούλη και συνεχίζει:

«Πέρα από την συνεχή υπέρβαση του μέγιστου ορίου εργασίας (60 ωρών εβδομαδιαίως συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών) το οποίο έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεχής υποχρέωση των Γενικών Ιατρών και των επικουρικών ιατρών να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες εφημεριών του κέντρου Υγείας Καπανδριτίου καθ΄ όλο τον μήνα και τις δύο βάρδιες του Τοπικού Ιατρείου Ωρωπού, οδηγεί νομοτελειακά σε σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και επιφέρει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες ιατρικού σφάλματος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο έγγραφο της Συντονίστριας της Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚΥ Καπανδριτίου.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας της χώρας μας, τα οποία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψειςθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept