«Μυστηριώδης» πνευμονοπάθεια: Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν αν είστε ατμιστής

524

Την προσοχή των ατμιστών εφιστούν παγκοσμίως οι γιατροί, μετά τον θάνατο και τα 193 κρούσματα στις ΗΠΑ από τη “μυστηριώδη” πνευμονοπάθεια, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με το ηλεκτρονικό κάπνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφάνισαν οι ασθενείς

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, οι ασθενείς εκδήλωσαν βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και ανεξήγητη κόπωση. Κάποιοι παρουσίασαν, επίσης, ναυτία, εμέτους και διάρροια.

“Οταν μετά από άτμισμα αρχίζουμε να έχουμε βήχα που δεν τον είχαμε, αρχίζουμε να έχουμε δυσκολία στην ανάσα, να νοιώθουμε σφίξιμο στο στήθος, ζαλάδα, ή οποιαδήποτε ένδειξη κακοδιαθεσίας ή αδιαθεσίας, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε γιατρό, να πάμε στα επείγοντα ή στον πνευμονολόγο μας και να του πούμε, ότι αυτά τα συμπτώματα προέκυψαν μετά από άτμισμα”, τονίζει ο πνευμονολόγος, ο οποίος συστήνει τόσο σε ατμιστές, όσο και καπνιστές, άμεση διακοπή κάθε είδους καπνίσματος:

“’Εχουμε κάτι να συστήσουμε στους ανθρώπους. Αν κάποιος θέλει να κόψει το κάπνισμα, υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να το κάνει, χωρίς να “κατρακυλήσει” στο άτμισμα. Υπάρχουν τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και -κάτι που δεν ξέρω αν το ξέρετε- οι περισσότεροι έλληνες πνευμονολόγοι που έχουν ιδιωτικό ιατρείο, είναι εκπαιδευμένοι από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, να βοηθούν τους άτομα να διακόπτουν το κάπνισμα με επαγγελματικό και επιστημονικό τρόπο. Υπάρχουν, επίσης, και ειδικές θεραπείες με φάρμακα, εγκεκριμένα από τον ιατρικό κόσμο, τα οποία μας κάνουν να μην νιώθουμε εξάρτηση από τον καπνό. ‘Αρα δεν υπάρχει δικαιολογία στην Ελλάδα, να λέμε ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε κέντρα διακοπής καπνίσματος γιατί υπάρχουν πάρα πολλά και με βαθιά γνώση για το πως γίνεται η διακοπή καπνίσματος.”, λέει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ανεξήγητη πνευμονοπάθεια: Τι προσπαθούν να ανακαλύψουν τώρα οι αμερικανοί

Κοινό στοιχείο μεταξύ των κρουσμάτων στην Αμερική είναι ότι είχαν ιστορικό πρόσφατης χρήσης συσκευών ατμού και ηλεκτρονικών συσκευών. ‘Ετσι οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στο να εντοπίσουν ποια μπορεί να είναι η αιτία ή η ουσία που προκαλεί αυτές τις οξείες βλάβες, με τα περίεργα συμπτώματα στους πνεύμονες. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά μόνο ενδείξεις, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές (CDC) διερευνούν πολλά ενδεχόμενα, όπως την πιθανότητα η πνευμονοπάθεια να προκαλείται από τοξικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, μόλυβδος, αλλά και άλλα χημικά υγρά που εισέπνευσαν οι ασθενείς. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDE), πάντως, παραδέχεται ότι δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στα συστατικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές. Ωστόσο, σε κάποιες πολιτείες, όπως της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν, ούτως ή άλλως,  υγειονομικές συστάσεις.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept