Το κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας βρήκε την λύση: Σε κατ’οίκον περιορισμό οι πολίτες λόγω του κοροναϊού

215

Αφού ένας από τους γείτονες του Τομ Χονγκ διαγνώσθηκε με τον θανατηφόρο κοροναϊό, οι τοπικοί αξιωματούχοι στην πόλη Fuzhou της νότιας Κίνας έκλεισαν τις εξόδους του συγκροτήματος κατοικιών στο οποίο ζει κι εμπόδισαν όλους τους κατοίκους του συγκροτήματος να βγουν από αυτό!

«Αισθάνομαι ότι η επιδημία πλησιάζει περισσότερο προς εμένα», δήλωσε ο 52χρονος Χονγκ, ο οποίος έχει αναγκαστεί να μείνει στο σπίτι του για πέντε ημέρες και περνάει την ώρα του διαβάζοντας βιβλία και κάνοντας οικιακές εργασίες. «Η καθημερινή ζωή έχει γίνει πολύ πιο ενοχλητική», είπε, και το φυτώριο φυτών στο οποίο εργάζεται, προφανώς θα έχει πρόβλημα αφού ο Χονγκ δεν μπορεί επί μέρες να φτάσει ως εκεί για να εργαστεί.

Ο περιορισμός του Χονγκ κατ’ οίκον, είναι μέρος του συνόλου των κανόνων που περιορίζουν την εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες όσων πιθανώς φέρουν τον ιό, και που τώρα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Κίνα, παρά το ότι μερικά εργοστάσια και γραφεία ξεκινούν κανονικά τη λειτουργία τους. Οι Αρχές τελικά χαλάρωσαν τους όρους του αποκλεισμού για το συγκρότημα κατοικιών στο οποίο μένει ο Χονγκ την Τρίτη, επιτρέποντας σε κάθε οικογένεια να στείλει ένα μέλος της έξω για να ψωνίζει από παντοπωλεία, μια φορά κάθε δύο ημέρες.

Χωρίς ενιαία εθνική πολιτική για το πώς να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού έξω από το επίκεντρο του ιού, την πόλη Wuhan, οι αξιωματούχοι είναι ελεύθεροι να επιβάλουν τους δικούς τους, μερικές φορές δρακόντειους, περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να γίνουν ο επόμενος τόπος της νόσου. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ιογενή ασθένεια του αναπνευστικού που έχει οδηγήσει σε μερική διακοπή τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Στην πόλη Zhumadian στην κεντρική επαρχία Henan της Κίνας, ο αποκλεισμός εξόδου από τα σπίτια για το φόβο εξάπλωσης του ιού, σημαίνει ότι μόνο ένα άτομο ανά οικογένεια στην περιοχή Yicheng μπορεί να βγει από το σπίτι κάθε πέντε ημέρες, προκειμένου να προμηθευτεί φαγητό και τα απαραίτητα.

Ακόμη και αυτό, όμως, είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αφού η τοπική διοίκηση της επαρχίας διέταξε να κλείσουν προσωρινά όλα τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ. Οι εξαιρέσεις απαιτούν έγκριση από τις Αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μέτρα επιβλήθηκαν αφού η Zhumadian ανέφερε περισσότερες από 10 νέες περιπτώσεις την ημέρα για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Κλειδωμένοι στο σπίτι

Στην Κίνα, ένας από τους πιο κοινούς περιορισμούς ήταν η επιβολή περιορισμών στις κατοικημένες περιοχές, με τις επαρχίες Liaoning και Jiangxi, καθώς και μεγάλες πόλεις όπως το Shenzhen, Guangzhou, Nanjing, Ningbo, Chengdu και Suzhou περιορίζοντας τους επισκέπτες και ζητώντας από τους κατοίκους οριακά ταξίδια έξω.

Τα κατά τόπους μέτρα έχουν οδηγήσει μερικές φορές σε οπισθοδρόμηση, ακόμη και σε σύγχυση μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης ως προς το τι είναι αναγκαίο για την προφύλαξη των ανθρώπων από τον ιό, αλλά και τι συνιστά υπερβολή.

Για παράδειγμα στο Yiwu, μια πόλη κοντά στη Σαγκάη, οι τοπικοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν αντιδράσεις αφού προσπάθησαν να πείσουν τους κατοίκους να επιτρέπουν σε ένα μόνο μέλος κάθε οικογένειας να βγαίνει εκτός σπιτιού, μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες για την αγορά των απαραίτητων προκειμένου να τραφεί και να ζήσει η οικογένεια.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept