Τσιόδρας: Για κάθε 5 κριτικά αρρώστους, υπάρχουν άλλοι 95 με ήπια και μέτρια συμπτώματα κοροναϊού

307

Τον δικό της αγώνα για να «αποκρυπτογραφήσει» τη συμπεριφορά του κορονοϊού δίνει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε χθες ότι ο κοροναϊός «έχει μια απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η μέρα». Οπως εξήγησε, υπάρχουν αρκετοί που παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία τους, αλλά και περιπτώσεις που εκδηλώνουν «μία καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε αναλυτικά για τους 5 νεκρούς, τα νέα κρούσματα και τους εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται, ενώ ευχήθηκε να αναρρώσουν το συντομότερο, και να πάρουν εξιτήριο, όλοι οι ασθενείς.

Ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια τόνισε ότι από τα κρούσματα που υπάρχουν στην Ελλάδα τα 60 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης. Επιπλέον, είπε ότι από τους 70 ασθενείς που νοσηλεύονται οι 11 -με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη- είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα όλοι οι διασωληνωμένοι είναι άνδρες.

Εστιάζοντας στο θέμα των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε:

«Ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδας του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική μας παραμένει ο περιορισμός κατ’ οίκον των ελαφρών περιπτώσεων, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώαση.»

Καταλήγοντας, πάντως, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου.»

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept