Κοροναϊός: Η άγνωστη παθογένεια που ανησυχεί τους επιστήμονες – Γιατί κινδυνεύουν σοβαρά κι οι νέοι

540

Αν και ο κορονοϊός είναι ένας νέος ιός και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα επιτρέπουν να αναδειχθούν κάποια στοιχεία για την παθογένεια της COVID-19.

Όπως ανέφερε χθες και ο κ. Τσιόδρας, από πολύ πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις, πέραν της ηλικίας, πέραν των υποκείμενων νοσημάτων, υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που καθιστούν πιθανότερο νέα άτομα να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά.

Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποια συγκεκριμένα γονίδια, να παίζουν ρόλο στην έκβαση της νόσου. Δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας «που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Της ‘πόρτας’, δηλαδή, για να μπει στον οργανισμό μας».

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science, ο καθηγητής Ανοσολογίας από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιολογίας και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ, Δρ. Philip Murphy εξηγεί ότι υπάρχει πιθανότητα μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) να παίζει ρόλο στην παθογένεια της νόσου.

Το ACE2 είναι ένα ένζυμο που προσκολλάται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων αλλά και της καρδιάς. Και σύμφωνα με τον Δρ. Murphy «οι μεταλλάξεις στο γονίδιο ACE2 μπορεί να τροποποιούν τον υποδοχέα και έτσι να είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο για να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων».

Επίσης, υπάρχει μια ουσία που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και βοηθάει τον πνεύμονα να εκπτύσσεται και να συσπάται. Πρόκειται για τον «επιφανειοδραστικό παράγοντα» και που ίσως σε ορισμένους ασθενείς να εξαντλείται γρήγορα με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η πνευμονική λειτουργία τους ακόμα και όταν βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ο επιφανειοδραστικός παράγοντας των πνευμόνων είναι ένα μείγμα ουσιών, κυρίως φωσφολιπιδίων και ειδικών πρωτεϊνών, που επικαλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των κυψελίδων και είναι σε θέση να μειώσουν την επιφανειακή τάση των πνευμόνων.

Στο «στόχαστρο» των επιστημόνων βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έρχεται αντιμέτωπο με βακτήρια και ιούς. Όπως έχει παρατηρηθεί, σε ορισμένους νέους και υγιείς ανθρώπους ένας υπερ-δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μια εκτεταμένη φλεγμονώδη «καταιγίδα» που κατακλύζει τους πνεύμονες αλλά και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά», εξήγησε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Μάλιστα, υπάρχουν κλινικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χορήγηση στεροειδών, που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, φαίνεται να είναι ωφέλιμη για κάποιους ασθενείς.

Αλλά ο κ. Τσιόδρας προσέθεσε και μια άλλη εξήγηση στο γιατί η νόσος COVID-19 μας αφορά όλους, ακόμα και τους νέους και τα παιδιά. «Κάτι άλλο που μπορεί να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους», είπε και υπενθύμισε ότι «η οδηγία παραμένει η ίδια. Αν ελαττώσουμε την πιθανή έκθεση στον ιό στο ελάχιστο αυτή την περίοδο, αν μείνουμε σπίτι, αν τηρήσουμε καλή υγιεινή των χεριών, είναι πολύ πιθανότερο να πάμε καλά»

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept