Η λύση για τους κλειστούς χώρους: Το υπεριώδες φως UV-C εξαλείφει τον κοροναϊό

263

Το υπεριώδες φως UV-C χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό απέναντι σε ιούς και βακτήρια εδώ και 40 χρόνια. Τώρα επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Boston University και την Signify επιβεβαιώνουν ότι το υπεριώδες φως με μήκος κύματος UV-C εξαλείφει και τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Άντονι Γκρίφιθς, αναπληρωτή καθηγητή μικροβιολογίας στο Boston University μια δόση 22mJ/cm2 υπεριώδους φωτός UV-C οδηγεί στη μείωση κατά 99.9999% του SARS-CoV-2, σε 25 δευτερόλεπτα.

Το φως UV-C σκοτώνει του ιούς και τα βακτήρια χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία επηρεάζοντας το γενετικό τους υλικό κι έτσι την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

«Δεν γνωρίζουμε. Χρειάζονται κι άλλες έρευνες στον τομέα» σχολίασε ο καθηγητής Γκρίφιθς, αναφορικά με το επίπεδο αδρανοποίησης που χρειάζεται ο κορονοϊός για να εμποδιστεί η μετάδοση.

Όπως ανέφερε κανένα από τα εκατοντάδες βακτήρια και τους ιούς που ελέγχθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια δεν έδειξε ανθεκτικότητα στο υπεριώδες φως UV-C, σύμφωνα με τον ιστότοπο biospace.com.

Ωστόσο, το παραδοσιακό υπεριώδες φως UV-C δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους, γιατί το μικρό μήκος κύματος, μεταξύ 100 και 280 nm, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια. Ενώ υπάρχουν και αναφορές που το συνδέουν με την εμφάνιση καρκίνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το υπεριώδες φως UV-C απορροφάται από τα περισσότερα υλικά ακόμη και το γυαλί.
Για να επιλύσουν τα θέματα υγείας, ερευνητές στο πανεπιστήμιο Columbia University ανέπτυξαν υπεριώδες φως far UV-C, με μήκος κύματος περίπου 220 nm, που δεν διαπερνά τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας ούτε τα μάτια, αλλά διαπερνά και σκοτώνει τους ιούς στον αέρα.

Κάποιες εταιρείες φωτισμού αναπτύσσουν εφαρμογές με υπεριώδες φως far UV-C και ένας κατασκευαστής ενσωματώνει τις λάμπες σε συμβατικά φωτιστικά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept