Β. Κικίλιας: Plan B με επαναφορά της μάσκας και ατομική ευθύνη

217

 

Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες, έφερε πάλι ανατροπές και κινητοποίησε τους αρμόδιους με νέα μέτρα και συστάσεις. Τα «νέα» μέτρα αφορούν και πάλι τις μάσκες. Αυτές που λίγες ημέρες πριν δεν ήταν υποχρεωτικό να τις φοράμε σε κλειστούς χώρους, τώρα θα τις ξαναφορέσουμε.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, γνωρίζοντας πια πως τα οριζόντια lockdown όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά προκαλούν πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, αποκλείει την εφαρμογή τους και μετά την ανακοίνωση των 58 νέων κρουσμάτων χθες, στρέφεται στο “plan B”: Τοπικά lockdown, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ήδη, επιπλέον μέτρα είναι σε ισχύ στα σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα, για την άφιξη των τουριστών, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνιζε χθες πως το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης είναι αυτό που θα τεθεί σε ισχύ ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ένα plan B, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση», είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε πως είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μη χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μια απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», σημείωσε.

Μπορεί τα εισαγόμενα κρούσματα -από τον Προμαχώνα κυρίως- να έχουν φέρει επιπλέον μέτρα, όμως και τα εγχώρια κρούσματα προκαλούν ανησυχία, καθώς εμφανίζουν σημαντική αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, από τα 58 κρούσματα, τα 24 ήταν εγχώρια, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν τα περισσότερα. Οκτώ εντοπίστηκαν στην Αττική και επτά στη Θεσσαλονίκη, αριθμός όχι μεν μεγάλος, αλλά αυξημένος σημαντικά, καθώς μετά το τέλος της καραντίνας είχαμε συνηθίσει σε τέτοια νούμερα σε πανελλαδική εμβέλεια.

Καταγράφηκαν κρούσματα σε Λέσβο (3), Ξάνθη (2), Ημαθία (1), Κοζάνη (1), Αρτα (1) και Χαλκιδική (1), ενώ αργότερα, το βράδυ, ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί της Πάρου, από Ελληνίδα που κατάγεται από το νησί. Αργά τη νύχτα, μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες για δύο κρούσματα στα Γρεβενά, περιοχή που έως τώρα δεν έχει καταγράψει κρούσματα, όπως, μέχρι χθες, και η Πάρος.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept