Έρευνα: Εξέταση αίματος που εντοπίζει πέντε μορφές καρκίνου, έως και τέσσερα χρόνια πριν εκδηλωθούν

514

Μια εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει ίχνη για πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν εκδηλωθούν, αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσίευσαν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communicatios.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η εξέταση, που ονομάζεται  PanSeer είναι ακόμα ερευνητική, όπως τα αποτελέσματα της είναι ελπιδοφόρα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως εκκρεμεί η επιβεβαίωση των ευρημάτων τους. Ωστόσο οι ενδείξεις από τα πρώτα στοιχεία «γεννούν ελπίδες», δήλωσε ο  επικεφαλής ερευνητής D Kun Zhang, καθηγητής Βιο-μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως εξήγησε, μία απλή εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει νωρίτερα τον καρκίνο, θα προσφέρει στους ασθενείς περισσότερες θεραπευτικές επιλογές. Είναι επίσης πιθανό να βελτιώνει την πρόγνωση και την επιβίωση από τη νόσο. Ειδικά οι συγκεκριμένοι καρκίνοι έχουν υψηλό ποσοστό ιάσεως όταν διαγιγνώσκονται νωρίς

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένες μορφές καρκίνου έως και 4 χρόνια νωρίτερα από τις ήδη υπάρχουσες. Οι καρκίνοι αυτοί είναι:

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Ο καρκίνος του οισοφάγου
  • Ο καρκίνος του ήπατος
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα
  • Ο καρκίνος του στομάχου

Η νέα εξέταση αίματος είναι μία από τις πολλές που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Ωστόσο έως στιγμής είναι και αυτή με τα υψηλότερα ποσοστά ευαισθησίας, ενώ αποδίδει με ελάχιστη ποσότητα αίματος.

Ο όρος «ευαισθησία» (sensitivity) αφορά την ικανότητα μιας εξέτασης να ανιχνεύει με ακρίβεια τους πάσχοντες από μία νόσο. Στην παρούσα μελέτη, η εξέταση αίματος είχε ευαισθησία σχεδόν 95% στους ασυμπτωματικούς εθελοντές που την έκαναν και αργότερα διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Η εξέταση αίματος αξιολογήθηκε σε 605 ασθενείς. Όλοι τους ήσαν υγιείς και χωρίς συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όμως, οι 191 διαγνώστηκαν με μία από τις πέντε προαναφερθείσες μορφές της νόσου.

Η εξέταση αίματος είχε εγείρει έως και τέσσερα χρόνια πριν τη διάγνωση υπόνοιες για καρκίνο στο 95% από αυτούς. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ήδη ίχνη του καρκίνου στο αίμα τους, 1-4 χρόνια πριν διαγνωστούν», εξήγησε ο Dr Zhang.

Η ακρίβεια της εξέτασης παρουσίαζε διακύμανση από καρκίνο σε καρκίνο. Παραδείγματος χάριν, είχε ανιχνεύσει:

  • Όλους τους καρκίνους του ήπατος
  • Το 91% των καρκίνων του οισοφάγου

Η εξέταση αίματος, είχε επίσης μερικά ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτά ήταν 5% του συνόλου. Ιδανικά, μία τέτοιου είδους προγνωστική εξέταση αίματος πρέπει να έχει ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept