Η απομόνωση από τον κορονοϊό αύξησε την ενδοοικογενειακή βία – Νέα έρευνα με ένα «κλικ» στο Διαδίκτυο ή στο κινητό

141

Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, εξαιτίας του κορονοϊού, είναι το αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας επιστημονικής έρευνας την οποία διεξάγει το ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας), σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και δύο ερευνήτριες βρετανικού πανεπιστημίου.

Η έρευνα γίνεται με ένα «κλικ» στο Διαδίκτυο ή στο κινητό και το υπουργείο απευθύνει έκκληση για συμμετοχή γυναικών άνω των 16 ετών. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί να αλλάξει την πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ στοχεύει και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου από την ΕΛ.ΑΣ.

 

«Έχεις Φωνή – Είμαστε Δίπλα σου»

«Έχεις Φωνή – Είμαστε Δίπλα σου» είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους πολίτες όλης της Επικράτειας, από την πρώτη στιγμή της καραντίνας. Και το επαναλαμβάνει, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν την έρευνα όσο γίνεται περισσότερες γυναίκες, σε ειδική διεύθυνση στο Διαδίκτυο ή με την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου, μέσω qr code, διασφαλίζοντας την ανωνυμία τους.

Η έρευνα στοχεύει στη χαρτογράφηση του προβλήματος, τόσο κατά περιοχή στην Ελλάδα όσο και κατά φύλο, ηλικία κ.λπ., ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη μιας εκσυγχρονισμένης πολιτικής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση από την Αστυνομία, που ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είναι η δημιουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας, που είχε και κάποιες εντυπωσιακές παραμέτρους. Φυσικά, η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών ήταν από γυναίκες, αλλά παρατηρήθηκε αυξητική τάση των αναφορών για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος και των ανδρών (κυρίως λεκτική, εκβιασμοί κ.λπ.)!

Έχει παρατηρηθεί ότι η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει έξαρση σε συνθήκες πίεσης, όταν περιορίζονται, δηλαδή, ο χώρος και οι έξοδοι, οι γιορτές, οι διακοπές κ.ά.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες από 16 χρόνων και άνω, που διαμένουν στην Ελλάδα, οι οποίες καλούνται να απαντήσουν -ανώνυμα- σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στο Διαδίκτυο. Ο σύνδεσμος της έρευνας που μπορεί, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει, είναι https://huddersfieldbss.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_5zKKEzaE1RShHfv.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept