ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ! Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή

139

6-eidi-kreatos-pou-isos-na-min-dokimazate-pote
Έρευνα του Επιστημονικού Κέντρου για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον,κατατάσσει το κρέας και τα πουλερικά στις σημαντικότερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα στη διατροφή μας και να γίνουμε πιο προσεκτικοί;
Τα τελευταία 12 χρόνια, τα κρούσματα ασθενειών που συνδέονται με το κρέας και τα πουλερικά έχουν μειωθεί αρκετά, λόγω της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων εποπτείας και παραγωγής του κρέατος. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι οι ασθένειες αυτές δε συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για τους καταναλωτές.
Ας δούμε λοιπόν, 5 από τα πιο επικίνδυνα κρέατα που αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να μας στείλουν στο νοσοκομείο. Τα κρέατα κατατάσσονται ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που μπορεί να προκαλέσουν.
Κοτόπουλο: Υψηλότατος κίνδυνος
Ορισμένα κομμάτια από το σώμα του κοτόπουλου (όπως είναι το στήθος και το μπούτι) και διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος (όπως το ψητό στον φούρνο ή στη σχάρα) κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα κρέατα. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών από κοτόπουλο σχετίζεται με τη σαλμονέλα, ενώ το Clostridium perfringens είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βακτήριο που αναφέρεται συχνά στις πιο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλούνται από το κοτόπουλο. To κρέας του κοτόπουλου αν δεν ψηθεί καλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, το ίδιο και τα υπολείμματά του στους πάγκους της κουζίνας και τα μαχαιροπίρουνα.
Κιμάς βοδινού κρέατος: Υψηλότατος κίνδυνος
Τη δεύτερη θέση στην κατηγορία του πιο επικίνδυνου κρέατος κατέχει ο βοδινός κιμάς, με το βακτήριο E. Coli να οδηγεί σε ένα υψηλό ποσοστό ασθενειών. Ο κιμάς βοδινού κρέατος σχετίζεται και με ασθένειες που αποδυνμώνουν τα αντιβιοτικά που καταπολεμούν τη σαλμονέλα. Στελέχη των βακτηρίων E. coli και της σαλμονέλας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους, σε νοσηλεία, σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο.
Μοσχαρίσια μπριζόλα: Υψηλός κίνδυνος
Σχεδόν οι μισές δηλητηριάσεις που σχετίζονται με τις μπριζόλες, προκαλούνται από το βακτήριο E. Coli. Ορισμένες σχετίζονται επίσης και με το Clostridium perfringens, ένα βακτήριο που συνδέεται με την εσφαλμένη θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα. Το βακτήριο της σαλμονέλας ευθύνεται επίσης, για σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μοσχαρίσιας μπριζόλας. Άλλα βοδινά προϊόντα που έχουν μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης κάποιας ασθένειας, είναι το βοδινό stroganoff, αλλά και το ψιλοκομμένο μαγειρεμένο βοδινό. Οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν σχετίζονται με το Clostridium perfringens, οποίο υποδηλώνει ότι αυτά τα φαγητά δεν αποθηκεύτηκαν σωστά μετά το μαγείρεμα.
Γαλοπούλα: Υψηλός κίνδυνος
Όπως και με το κοτόπουλο, οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γαλοπούλα συνδέονται με τοClostridium perfringens και τη σαλμονέλα. Το Clostridium perfringens ευδοκιμεί σε που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα. Δεν είναι τυχαίο, που ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ασθενειών, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας γαλοπούλας που καταναλώνεται εκείνη την περίοδο. Επίσης, καταναλωτές που δεν έχουν εμπειρία στο να χειρίζονται ολόκληρο το ωμό πτηνό πριν το ψήσιμο, μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον κινδύνους. Απλά λάθη στον χειρισμό, μπορούν εύκολα να στήσουν παγίδες και να δημιουργήσουν εστίες μόλυνσης σε κουζίνες και πιάτα που δεν καθαρίζονται σωστά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept