Αδύνατη η λύση του προσφυγικού χωρίς την Ελλάδα λέει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

155

Την μονομερή σύγκλιση της διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων από την Αυστριακή κυβέρνηση επέκρινε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σε συνέντευξη του στη εφημερίδας του Ντίσελντορφ Rheinische Post δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αυταπάτη να πιστεύεται ότι η διευθέτηση (του προσφυγικού) μπορεί να γίνει χωρίς την Ελλάδα.»
Ο γερμανός πολιτκός δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όλες τις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και οι συναντήσεις ερήμην τους δνε φέρνουν πιο κοντά τη λύση.
Η Ευρώπη, τόνισε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δεν θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της σε βάρος ενός κράτους μέλους και ζήτησε νέα υποστήριξη για την Ελλάδα: «Στο πλαίσιο του πακέτου, το οποίο διαπραγματευόμαστε αυτή τη στγμή με την Τουρκία, πρέπει να διαθέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιπρόσθετη βοήθεια σε προσωπικό και χρήματα» στην Αθήνα».
Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών έχει στηρίξει τις Ελληνικές θέσεις και στο παρελθόν στηρίζοντας τη χώρα μας με δηλώσεις κατά της αποπομπής από τη συνθήκη Σένγκεν. Παράλληαλ σε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σέμπλι. Η Σέμπλι δήλωσε πρόσφατα «υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά ότι στην προσφυγική κρίση μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο. Ο υπουργός έχει συχνά επισημάνει ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν και το είπε χθες και πάλι στον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.»
Παράλληλα η Σαουσάν Σέμπλι έκανε άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η ανάληψη της ευθύνης για τη φύλυαξη των εξωτερικών συνόρων από την Ευρωπαϊκή ένωση. «Δεν θα προχωρήσουμε, αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του και είμαστε όλοι της άποψης ότι πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα, δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό.»

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept