Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ η Έδεσσα

180

Αν πάτε αυτή εποχή στην Έδεσσα θα μαγευτείτε από τους καταρράκτες και τις ανθισμένες κερασιές. Μαζί με το κελάηδημα ακούγονται τα γάργαρα ορμητικά νερά του  Εδεσσαίου ποταμού (ή Βόδα), που διασχίζει την πόλη, η οποία, έχει περίπου 200 γεφύρια!

Tην εποχή του μεσοπολέμου αποκαλούσαν την Έδεσσα «Μάντσεστερ της ανατολής», λόγω των πολλών εργοστασίων που δούλευαν με κινητήρια δύναμη το νερό.

Τώρα όμως, στα χρόνια της κρίσης, αυτή η ομορφιά δεν αρκεί.

Οι προσπάθειες του Δήμου Έδεσσας εστιάζονται τώρα στη δημιουργία ενός τουριστικού ανοίγματος στην Ανατολή. Σχεδιάζουν πρόγραμμα ξενάγησης και διαδρομής στα βήματα του Χο Τσι Μινχ.

Ποιός ήταν ο  Χο Τσι Μινχ και γιατί έχει σημασία για την Έδεσσα;

Όταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης επισκέφθηκε το Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε τον πατέρα του Βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας για μια συνέντευξη στο ημίφως. Δύο προβολείς φώτιζαν τον δημοσιογράφο και ανάμεσά τους ακούστηκε η φωνή του συνεντευξιαζόμενου να τον ρωτά από που κατάγεται.

Στο άκουσμα της λέξης “Έδεσσα”, ο Χο Τσι Μινχ ρώτησε και πάλι: “είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών“;

Ο Έλληνας δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του και οι δύο άνδρες χαιρέτισαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά. Ήταν τότε που ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας -και όχι μόνο- καθώς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά από τα φημισμένα της νερά…

Η κουβέντα, μάλιστα, περιείχε ακόμη και λεπτομέρειες για τον κάμπο της Έδεσσας αλλά και αναφορές του θρυλικού ηγέτη του Βιετνάμ στην υγρασία του τόπου που του θύμιζε την πατρίδα του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήταν μάγειρας και φωτογράφος στο Γαλλικό στρατό και ακολούθησε συζήτηση για το παλιό νοσοκομείο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει στην αυλή του ένα δέντρο, το Κίνκο Μπι Λόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα το οποίο φύτεψαν στρατιώτες της στρατιάς της Ανατολής, ανάμεσά τους και Βιετναμέζοι, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην αναφέρθηκαν σε όσα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες “Ακρόπολη” και “Μακεδονία”, όταν ο Σόλων Γρηγοριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως ο ίδιος, τα εκμυστηρεύτηκε στον Τρύφωνα Σιβένα, μακρινό εξάδελφο και φίλο του, που πολλά χρόνια αργότερα τα αποκάλυψε στα στελέχη του Δήμου Έδεσσας, τα οποία άρχισαν να αναζητούν τις πτυχές αυτής της ιστορίας.

Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Βέροιας σε ζητήματα τουρισμού, Γιάννης Βαλαχής, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και η Βέροια συμμετέχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται γύρω από τις μάχες που διαδραματίστηκαν στην Μακεδονία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πέρασμα του Χο Τσι Μινχ από την Ελλάδα. “Κάθε πόλη έχει να παρουσιάσει προσωπικότητες μέσα από τουριστικούς οδηγούς, τουριστικές διαδρομές, μουσεία που δημιουργεί ή ιστορικούς χώρους που ανακαινίζει και προβάλει.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept