Γιατί χρειαζόμαστε γυαλιά πρεσβυωπίας από τα 40; Oι επιστήμονες απαντούν

102

Πολλοί ερευνητές και εταιρείες εργάζονται ώστε να δώσουν λύση στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς και πότε θα μπορούσε τελικά να επιτευχθεί αυτό.

Oι ειδικοί επισημαίνουν οτι  αν και έχουν γινει  σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς της υγιεινής, της διατροφής και της ιατρικής περίθαλψης με συνέπεια να έχει επιτευχθεί η επέκταση του προσδόκιμου ζωής, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας, δηλαδή της απώλειας της ικανότητάς μας να εστιάζουμε αντικείμενα σε κοντινές αποστάσεις, γίνεται αισθητή πολύ νωρίς, στις παραγωγικές ηλικίες των 40-45 ετών.

Ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού στο νεαρό οφθαλμό είναι μαλακός και εύκαμπτος και αλλάζει εύκολα σε σχήμα και δύναμη κατά τη συστολή του ανάλογου μυ, μια ικανότητα γνωστή ως «προσαρμογή» ή για πιο απλά, ο φακός…νετάρει…

 Με την πάροδο του χρόνου όμως ο φακός χάνει την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα να μην γίνεται καμία αλλαγή. Αυτό συμβαίνει κοντα στα 50 .

Έτσι προκύπτει η πρεσβυωπία η οποία είναι μεν ενοχλητική, αλλά δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν  διαφορετικές τεχνικές διόρθωσης της πρεσβυωπίας, όπως πολυεστιακοί φακοί επαφής με καινοτόμους σχεδιασμούς ή διόρθωση με μονοόραση, όπου ένα μάτι διορθώνεται για να εστιάζει κοντά ενώ το άλλο μάτι εξασφαλίζει μακρινή όραση.

 Αν και οι επιλογές προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας, καμία από αυτές δεν αναστρέφει πραγματικά τις ηλικιακές αλλαγές που προκαλούν την πρεσβυωπία.

Η πιο διαδεδομένη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, όπου ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν πολυεστιακό ενδοφθάλμιο φακό, δηλαδή έναν τεχνητό φακό που εξασφαλίζει, όπως ο αντίστοιχος φακός επαφής, ταυτόχρονη όραση τόσο για μακριά όσο και κοντά.Η αναστροφή της πρεσβυωπίας αποτελεί ένα από τα “ ιερά δισκοπότηρα” της οφθαλμολογίας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept