Δυσμορφία Snapchat: Μια διαταραχή, πίσω από ένα αστραφτερό χαμόγελο

153

Αν και σε έρευνα του  2015 τα 2/3 των συμμετεχόντων είχε δαιμονοποιήσει το photoshop των περιοδικών, σήμερα, το  57% παραδέχεται πως  κάνει παρεμβάσεις  στις φωτογραφίες που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να  βελτιώσει την εικόνα του. Το άγχος  του καθρέφτη, συνεχίζεται και γιγαντώνεται.

Οι πλαστικοί χειρουργοί, στην Αμερική αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες ένα φαινόμενο που δεν μπορούν να διαχειριστούν, εξ ου και το κατήγγειλαν: δυνητικοί πελάτες και πελάτισσες τους ζητούν να αποδώσουν το αποτέλεσμα που τους παρουσιάζεται, σε φωτογραφίες στο Snapchat ή στο Instagram, οι οποίες έχουν περάσει από τη διαδικασία των φίλτρων!

Ερευνητές σε ιατρικά κέντρα της Βοστώνης, έγραψαν έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα JAMA Facial Plastic Surgery, με τίτλο “Δυσμορφία Snapchat”.

Οι selfies και ειδικά αυτές που υφίστανται επεξεργασία αποτελούν σύμπτωμα των καιρών λόγω της διαδεδομένης χρήσης των κοινωνικών δικτύων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι τα προγράμματα επεξεργασίας των φωτογραφιών μπορούν να οδηγήσουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, καλλιεργώντας υπερβολικές προσδοκίες.

Ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Νιλαμ Βασι, διευθύντρια του Δερματολογικού Κέντρου του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, προειδοποιούν ότι οι φωτογραφίες που υφίστανται βελτίωση για να ανέβουν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Instagram, αλλάζουν την αντίληψη των ανθρώπων για την ομορφιά.

«Ένα νέο φαινόμενο, η λεγόμενη δυσμορφία snapchat, έχει ανακύψει όταν ασθενείς μας ζητούν να τους κάνουμε επεμβάσεις με μόνο στόχο να φαίνονται όπως όταν χρησιμοποιούν φωτογραφικά φίλτρα για να φωτογραφηθούν», εξηγεί η Δρ Βασι.Η  διαταραχή  αφορά στο 2% των ανθρώπων.

Διευκρινίζεται πως οι εφαρμογές που διαθέτουν πρόγραμμα, τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο βελτιώνει το δέρμα και μπορεί να αλλάξει από την οστική δομή του προσώπου έως το μέγεθος των βλεφαρίδων προκαλεί δυσφορμική διαταραχή του σώματος, ψυχική ασθένεια που οδηγεί σε καταναγκαστικές τάσεις, όπως υπερβολικές αισθητικές παρεμβάσεις, σπατάλη πολλών ωρών στην εικόνα και εμμονή σε ανύπαρκτα ελαττώματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση και όχι απαραίτητα βελτίωση της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής και συμβουλεύουν τους ασθενείς να αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη.

«Οι φιλτραρισμένες selfies μπορεί να κάνουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να έχει προσδοκίες, όπως, το να δείχνει πάντα τέλειο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για τους εφήβους και όσους έχουν σωματική δυσμορφική διαταραχή και είναι σημαντικό να μπορούμε πάντα να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στη σωματική μας εικόνα», καταλήγει η ερευνήτρια.

Όλα αυτά καταλήγουν στην απομόνωση.

Οι γιατροί κατέληξαν στο ότι “τα φίλτρα παρουσιάζουν μια ανέφικτη εμφάνιση και θολώνουν τη γραμμή που χωρίζει την πραγματικότητα, από τη φαντασία για τους ασθενείς”. Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των πλαστικών χειρουργών ενημερώνει πως οι πελάτες τους ζητούν να υποβληθούν σε διαδικασίες που θα τους βοηθήσουν να δείχνουν καλύτεροι στις selfies.

Και ενώ οι επεμβάσεις στη μύτη ήταν στο Νο1 των προτιμήσεων των επισκεπτών, πλέον, αυτό που ζητούν οι περισσότεροι είναι επεμβάσεις που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα φίλτρα των selfies, όπως ρινική συμμετρία, συμμετρία ζυγωματικών και γενικότερα του προσώπου, ρινοπλαστικές μεταμοσχεύσεις, μεταμοσχεύσεις μαλλιών και χειρουργικές επεμβάσεις βλεφάρων.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept