Όταν το Μπόντι μπίλντινγκ γίνεται γυναικεία υπόθεση

Ο ρόλος της γυμναστικής και οι θυσίες

211

Η Σανάμ Μουλγκούτι, φοιτήτρια ιατρικής, έκανε μήνες αυστηρή δίαιτα. Απαρνήθηκε ακόμη και την αγαπημένη της λιχουδιά, τα  καβούρια. Ούτε λέξη για  χάμπουγκερ και γλυκά. Ακόμα και στα γενέθλιά της δεν έφαγε τούρτα προκειμένου να διατηρήσει τη σιλουέτα της.Οι θυσίες της όμως την δικαίωσαν μια που διακρίθηκε σε διαγωνισμό  «μπόντι μπίλντινγκ» .

Σε μια εποχή που το σπορ της επίδειξης χτισμένων μυών,στην κοινωνία του Νεπάλ θεωρείται συνήθως ένας ανδρικός τομέας, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που προσπαθούν να σπάσουν τις αλυσίδες της πατριαρχίας και να αποδείξουν όχι μονο την αυτοπεποίθησή αλλά και τη δύναμή τους.

Η Σόβα Μανανχάρ,  από το Κατμαντού δεν είχε λόγια να περιγράψει την ευτυχία της όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια ανάμεσα σε εκατοντάδες ακροατές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα Rastriya Naach Ghar

 

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού όπου  πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το 3ο Πρωτάθλημα των μπόντι μπίλντερς συμμετείχαν περίπου 70 άντρες διαφορετικών κατηγοριών βάρους, την έκπληξη όμως έκανε η παρουσία πέντε νεαρών γυναικών από διάφορα μέρη του Νεπάλ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Το μπόντι μπίλντινγκ δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Για να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτούνται μήνες και χρόνια αυστηρής εκπαίδευσης, σωστής διατροφής, αφοσίωσης και υπομονής.
Η Σανάμ Μουλγκούτι, μέσω των σπουδών της στην ιατρική επιστήμη, γνωρίζει για την καθοριστική  σημασία της γυμναστικής και της άθλησης στην καλή υγεία. 

Στη σύγχρονη άποψη περί «μπόντι μπίλντινγκ» η  ανάπτυξη των μυών με προοδευτικές ασκήσεις αντίστασης είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο προσαρμόσιμοι είναι οι σκελετικοί μας μύες.

Μέρος του μηχανισμού με τον οποίο αναπτύσσεται ο μυς συντελείται μέσω μιας διαδικασίας, που ονομάζεται πρωτεϊνική σύνθεση. Ο μυς μεγαλώνει με την αύξηση του ρυθμού παραγωγής των πρωτεϊνών, αφού οι μύες είναι κατασκευασμένοι από πρωτεΐνες.Παράλληλα, η πρωτεϊνοσύνθεση ανταποκρίνεται επίσης στην κατανάλωση πρωτεϊνών μέσω της διατροφής.

Η απώλεια των μυών, που συντελείται με την ηλικία, συνδέεται με μειωμένη σωματική λειτουργία. Αυτό παρατηρείται συνήθως ανθρώπους που ακινητοποιούνται μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Δεν ειναι τυχαίο που το 50% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών που έχει υποστεί κάταγμα ισχίου, δυσκολεύεται να περπατήσει ξανά και ο λόγος είναι η απώλεια της μυϊκής μάζας, που σχετίζεται με τον τραυματισμό και την ξεκούραση που ακολουθεί στο κρεβάτι.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept