Πλασμαφαίρεση και Vampire Lift: Πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνα

174

Επιφυλακτικοί πρέπει να είναι όσοι καταφεύγουν σε Vampire Lift ύστερα από το θόρυβο που έχει ξεσπάσει  στις γαλλικές υγειονομικές αρχές  οι οποίες ανέστειλαν, για προληπτικούς λόγους, τη χρήση των μηχανημάτων συλλογής πλάσματος που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Haemonetics, κατόπιν καταγγελιών ότι οι αιμοδότες κινδυνεύουν με δηλητηρίαση, λόγω δυσλειτουργίας των μηχανημάτων.

«Πρόκειται για προληπτικό μέτρο, εν αναμονή της πραγματογνωμοσύνης» του Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM), ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Δρ. Σιλβί Γκρος, η ιατρική διευθύντρια του Γαλλικού Ιδρύματος Αίματος (EFS) σημειώνοντας ότι πρόκειται για  300 μηχανήματα, δηλαδή τα μισά απ’ όσα διαθέτουν τα γαλλικά νοσοκομεία.

Αφορμή στάθηκαν «πολλές καταγγελίες» που αφορούσαν αυτά τα μηχανήματα συλλογής αίματος και διαχωρισμού πλάσματος . Αφορμή σταθηκε καταγγελία στις 26/10 κατά τη διάρκεια μιας αιμοδοσίας στην Ταρμπ  όπου παρατηρήθηκαν «πολλά μαύρα σωματίδια, ορατά διά γυμνού οφθαλμού» μέσα στο μηχάνημα και στο σακουλάκι του πλάσματος. Τα σωματίδια αυτά ήταν «ασυνήθιστης ποσότητας, μεγέθους και εμφάνισης», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του ANSM.

Ένα άλλο επεισόδιο -το οποίο δεν διευκρινίζεται πού συνέβη- καταγγέλθηκε τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου όπου και στην περίπτωση αυτή παρατηρήθηκαν «σωματίδια ορατά διά γυμνού οφθαλμού» μέσα στο μηχάνημα. Τα σωματίδια αυτά είναι υπό εξέταση.

Κατά την τεχνική αυτή συλλογής του πλάσματος, εξάγεται το αίμα του δωρητή και στη συνέχεια, απομονώνεται το πλάσμα και το υπόλοιπο αίμα επανεισάγεται στον εθελοντή αιμοδότη ή στην περίπτωση του Vampire Lift στο πρόσωπου του ενδιαφερόμενου

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept