Ευρυαγγείες και πως να τις αντιμετωπίσετε

198

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο και τα κάτω άκρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί να εμφανιστούν στο μπούστο, αλλά και διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια των ποδιών, μηρών ή στις γάμπες- κνήμες. Στις γυναίκες εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά συναντούνται και στους άνδρες.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες συνοδεύονται συχνά από ενοχλήσεις, όπως πρήξιμο, αίσθημα καύσου, κνησμό και πόνο.

Τα αίτια που μπορεί να τις δημιουργήσουν είναι τα εξής:

– Η κληρονομικότητα καθώς και η ευαισθησία που έχει το κάθε δέρμα. Συνήθως τα πιο λευκά και ταυτόχρονα πιο λεπτά δέρματα εμφανίζουν ευρυαγγείες πιο εύκολα.

– Η πολύχρονη και συστηματική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως επίσης και τα φωτογηρασμένα δέρματα, διότι χάνουν σιγά σιγά την ελαστικότητά τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τα αγγεία να μεγαλώνουν σε διάμετρο.

– Από τη χρήση κορτικοστεροϊδών.

– Ορισμένα αυτοάνοσα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης

λύκος) μπορεί να τις δημιουργήσουν.

– Από ορμονικές διαταραχές, ακόμη και έπειτα από τραυματισμούς.

– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Η έλλειψη κίνησης, καθώς και η πολύωρη ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί μπλοκάρει την ομαλή ροή της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας του αίματος, με συνέπεια την εμφάνισή τους.

Η μέθοδος αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον Dr Πήττα Σωτήριο, Πλαστικό Χειρουργό με εξειδίκευση στις ευρυαγγείες, είναι η σκληροθεραπεία (σκληρυντικές ενέσεις).

Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία κατά την οποία γίνεται έκχυση φαρμακευτικής ουσίας στις δυσλειτουργικές φλέβες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 15-20 λεπτά και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Ο κ.Σωτήριος Πήττας, Πλαστικός Χειρουργός

Για την εφαρμογή της θεραπείας δεν υπάρχει καμία αντένδειξη, παρά μόνο η εγκυμοσύνη.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ορατά από τις πρώτες συνεδρίες, εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept