Αυτό το αξεσουάρ απογειώνει τη θηλυκότητα…

Φετιχ ή αναγκη- Πότε ήρθε το καλσόν στην Ελλαδα

334

Το καλσόν αναδεικνύει και σμιλεύει  (αν είναι ελαστικό)  τα γυναικεία πόδια, αναδεικνύοντάς τα, κάτω από φούστες και φορέματα. Είτε από μετάξι είτε από  νάιλον, είναι ένα εσώρουχο που ενισχύει τη θηλυκότητα ενώ τα  βαμβακερά  και τα  μάλλινα που  προτιμούνται τους κρύους μήνες έχουν εκτός από πρακτική αξία και παιχνιδιάρικη διάθεση με πολλά σχέδια και χρώματα. Το καλσόν πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920 και καθιερώθηκε ως φετίχ πολύ αργότερα.

Στο μεταξύ, για  αιώνες οι άντρες αναδείκνυαν τα δικά τους άκρα φορώντας κολλητά παντελόνια, που θύμιζαν τα σύγχρονα “κολάν”. Τα γυναικεία πόδια όμως, ήταν πάντα ο κρυμμένος πόθος αφού ήταν δυσδιάκριτα  πίσω από μακριές φούστες και μπορεί να καλύπτονταν με κάποιο είδος κάλτσας αλλά κανείς δεν είχε δικαίωμα να το γνωρίζει, εκτός από τον σύζυγο.

Οι κάλτσες τότε είχαν περισσότερο λειτουργική αξία, παρά αισθητική αφού τις φορούσαν κυρίως για ζέστη και αν η γυναίκα ήταν αρκετά πλούσια, μπορούσε να επιλέξει μεταξωτές και όχι μάλλινες ή βαμβακερές, όπως συνηθιζόταν.

Η μόνη που «άντεξε» στις απαιτήσεις της μόδας ήταν η μεταξωτή κάλτσα, η οποία όμως ήταν εξαιρετικά ακριβή. Για όσες γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να τις αγοράσουν, υπήρχαν κάλτσες φτιαγμένες με το συνθετικό νήμα ρεγιόν που ήταν μεν φθηνότερες, αλλά κακής ποιότητας και καταστρέφονταν πολύ εύκολα.

Και τα δύο υλικά είχαν περιορισμένη ελαστικότητα, με αποτέλεσμα οι κάλτσες να πρέπει να δεθούν στο μηρό είτε με ζαρτιέρες είτε με καλτσοδέτες.

Η επανάσταση του νάιλον ήταν όταν το  1939 όταν ένα νέο συνθετικό υλικό, το νάιλον. Κατασκευαστής ήταν η εταιρεία Ντουπόντ και διαφήμιζε το νέο της προϊόν με σλόγκαν όπως: “ανθεκτικό σαν ατσάλι, λεπτό σαν ιστό αράχνης”. Εκτός από ανθεκτικό και λεπτεπίλεπτο, το νάιλον ήταν πιο ελαστικό, αδιάβροχο και πωλούνταν σε πολύ λογική τιμή.

Έγινε απαραίτητο αξεσουάρ για να δείχνει μια γυναίκα φροντισμένη και κοκέτα,  η εμμονή των γυναικών την περίοδο του ΄40, ήταν τέτοια που συνέχιζαν με μανία να υπαινίσσονται την ύπαρξη του ζωγραφίζοντας με μολύβι στο πίσω μέρος του ποδιού μια μαύρη γραμμή, τηςυποτιθέμενης ραφής, που ήταν  χαρακτηριστική.

Τα καλσόν έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα εφευρέθηκαν τη δεκαετία του ΄50. Ο Έρνεστ Ράις που το εξηύρε κυνήγησε με πάθος τους μιμητές που αντέγραψαν την πατέντα του.  .

Η παραγωγή νάιλον επανήλθε δριμύτερη και επικράτησε για όλη τη δεκαετία του ’50. Οι κάλτσες από νάιλον έγιναν ανάρπαστες. Πουλήθηκαν 4 εκατομμύρια ζευγάρια μέσα σε 4 μέρες και 64 εκατομμύρια μέσα στον πρώτο χρόνο.

Η μίνι φούστα που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 απαιτούσε το ολόσωμο καλσόν. Η εμφάνιση του «ολόσωμου» καλσόν Το 1959 βγήκε στην αγορά το καλσόν, δηλαδή οι διάφανες κάλτσες που κάλυπταν το σώμα από τα πόδια μέχρι και τη μέση, καθώς οι φούστες δεν μπορούσαν πια να κρύψουν τις ζαρτιέρες.

Τη δεκαετία του 1960 το καλσόν γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, αφού η βιομηχανική κατασκευή του βελτιώθηκε σημαντικά, και το κόστος παραγωγής του μειώθηκε στο ελάχιστο.

Μέσα στην πάροδο των χρόνων το καλσόν εξελίχθηκε. Κάθε δεκαετία όμως ήταν το ίδιο σημαντικό για τις γυναίκες. Στις μέρες μας πλέον ένα καλσόν θεωρείται βασικό για τη ντουλάπα μας ενώ είναι διαχρονική η δύναμη των διχτυωτών στο ανδρικό μυαλό

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept