Άσκηση: Γιατί η τρίτη ηλικία δεν πρέπει να το βάζει κάτω

Η άσκηση ωφελεί ακόμη και όσους ηλικιωμένους έχουν εμφανίσει συμπτώματα γεροντικής άνοιας

146

Οι ηλικιωμένοι που δεν το βάζουν κάτω αλλά είναι κινητικοί κάνοντας καθημερινά κάποιες ασκήσεις ή και τις καθημερινές τους δουλειές μέσα και έξω από το σπίτι, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία τους, καθώς διατηρούν σε καλύτερα επίπεδα τόσο τη μνήμη τους όσο και τις νοητικές ικανότητές τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από νέα αμερικανική μελέτη, η οποία  έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες έρευνες που αναδεικνύουν τη ζωτική σημασία της κινητικότητας στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο, το  σημαντικό που προκύπτει από τη νέα έρευνα είναι ότι τα οφέλη αυτά είναι υπαρκτά ακόμη και για όσους ηλικιωμένους έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής του δρος Αρον Μπούσμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η μελέτη τους αφορά 454 άτομα, εκ των οποίων τα 191 είχαν συμπτώματα άνοιας. σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν νοητικά-μνημονικά τεστ κάθε 20 χρόνια, ενώ είχαν συμφωνήσει να δωρίσουν τους εγκεφάλους τους για έρευνά μετά τον θάνατό τους (μέση ηλικία θανάτου τα 91 έτη).

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, περίπου δύο χρόνια πριν από τον θάνατό τους, να φορέσουν μια συσκευή στον καρπό του χεριού τους, η οποία παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση τις παραμικρές σωματικές κινήσεις τους. Μετά τον θάνατο ακολούθησε εξέταση του εγκεφαλικού ιστού για την αναζήτηση ενδείξεων Αλτσχάιμερ και άνοιας, ενώ έγινε συσχέτιση της κατάστασης κάθε εγκεφάλου με την κινητικότητα του ανθρώπου όσο ζούσε. Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής κινητικότητας κάθε είδους (από το απλό περπάτημα και τις δουλειές του σπιτιού έως τις γυμναστικές ασκήσεις) συνδέονται με καλύτερες μνημονικές και νοητικές επιδόσεις ενός ηλικιωμένου.

Ακόμη, όσο πιο κινητικός είναι κάποιος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Αλλά ακόμη και άνθρωποι με ενδείξεις Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν καλύτερη μνημονική και νοητική λειτουργία, όταν δεν ήταν αδρανείς σωματικά. «Η άσκηση είναι φθηνός τρόπος να βελτιώσει κανείς την υγεία του και η μελέτη μάς δείχνει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπούσμαν.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept