Ακμή ενηλίκων: Τι να προσέξουν οι άνδρες

99

Η ακμή είναι σίγουρα μια αρκετά συχνή κατάσταση στην εφηβεία, κατά την οποία προσβάλλει έως και το 90% των αγοριών, όμως τα τελευταία χρόνια οι δερματολόγοι διαπιστώνουν ότι οι νέοι δεν ξεπερνούν την ακμή τόσο γρήγορα όσο παλαιότερα.

Η ακμή προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα στην εφηβεία, αλλά στους άνδρες μπορεί να διαρκεί περισσότερο. Επιπλέον, οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν σοβαρή ακμή και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν σχετίζεται ούτε με την κακή διατροφή ούτε με την ελλιπή υγιεινή.

Κύριες αιτίες της ακμής είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος, η συσσώρευση νεκρών κυττάρων στους πόρους του δέρματος, ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων της ακμής και η συνακόλουθη φλεγμονή. Πίσω από αυτές τις αιτίες είναι η υπερβολική δραστηριότητα των ανδρογόνων, δηλαδή των ορμονών του ανδρικού φύλου.

Πότε πρέπει, όμως, ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ιατρό για την ακμή του;

Ιδανικά, κάθε έφηβος ή ενήλικας που παρουσιάζει ακμή θα έπρεπε να ελέγχεται από έναν δερματολόγο πριν αρχίσει οποιαδήποτε θεραπεία, όμως οι περισσότεροι δοκιμάζουν πρώτα διάφορα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα για τα σπυράκια. Εάν, λοιπόν, ένας άνδρας έχει δοκιμάσει κάποιο ή κάποια προϊόντα για αρκετό χρονικό διάστημα (συνήθως για μερικούς μήνες) και βλέπει ότι δεν αποδίδουν, καλό είναι να συμβουλευθεί έναν δερματολόγο, διότι μπορεί να χρειάζεται κάτι ισχυρότερο.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η δημιουργία ουλών είναι μία ακόμα ένδειξη ότι το δέρμα χρειάζεται επειγόντως ειδική θεραπεία και ότι δεν επαρκούν τα κοινά προϊόντα. Τέλος, στον δερματολόγο πρέπει να απευθύνονται και οι άνδρες οι οποίοι νιώθουν ενόχληση από τα σπυράκια τους.

Μερικές συμβουλές  ακόμη

Εκτός από το θεραπευτικό πλάνο που θα συστήσει ο γιατρός, οι άνδρες πρέπει να ακολουθήσουν μερικά πρόσθετα μέτρα:

– Να διατηρείτε καθαρό το δέρμα σας. Η περιποίηση του δέρματος μπορεί να διευκολύνει την θεραπεία της ακμής. Οι περισσότεροι άνδρες χρειάζονται καθαρισμό του δέρματος πρωί και βράδυ με προϊόν που θα συστήσει ο δερματολόγος ιατρός και, αν είναι απαραίτητο, ενυδάτωση του δέρματος (οι θεραπείες για την ακμή συνήθως το ξεραίνουν).

– Να είστε προσεκτικοί όταν ξυρίζεστε. Μην ξυρίζεστε πάνω στα σπυράκια, αν μπορείτε να το αποφύγετε. Και αν η λεπίδα του ξυραφιού ερεθίζει το δέρμα σας, δοκιμάστε μια ηλεκτρική ξυριστική μηχανή.
Αν έχετε σοβαρή φλεγμονώδη ακμή ή/και το ξύρισμα είναι ταλαιπωρία, δοκιμάστε ένα trimmer για γένια, ώστε να μην περνάνε οι λεπίδες ξυστά από το δέρμα.

– Προσέξτε τα προϊόντα που αγοράζετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι λιπαρά, ειδάλλως μπορεί να αποφράξουν τους πόρους και να εντείνουν την ακμή σας. Καλό είναι να αναγράφουν ότι δεν προκαλούν ακμή (θα υπάρχει η ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο»).

– Προσέξτε τι φάρμακα παίρνετε. Αν παίρνετε στεροειδή για φλεγμονώδεις παθήσεις, να ξέρετε ότι μπορεί να προκαλούν εξάρσεις της ακμής. Ακόμα χειρότερα είναι τα αναβολικά στεροειδή, που ούτως ή άλλως πρέπει να αποφεύγετε εντελώς.

-Οπλιστείτε με υπομονή , διότι συνήθως οι θεραπείες για την ακμή αργούν να δράσουν.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept