Κοιλιοκάκη: Δείτε για ποιον λόγο πρέπει να κόψετε την γλουτένη

151

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν ψωμί, ζυμαρικά, πίτσα, και δημητριακά. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «γλουτένη». Η γλουτένη καταστρέφει το έντερο των ασθενών με κοιλιοκάκη, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Η νόσος προσβάλλει παιδιά και ενήλικες με γενετική προδιάθεση (γονότυποι HLA-DQ2 και HLA-DQ8), εντούτοις τι ακριβώς οδηγεί σε απώλεια της ανοχής της γλουτένης παραμένει μυστήριο.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα στην κοιλιοκάκη συγχέονται κάποτε με άλλες πεπτικές παθήσεις, ή δυσανεξίες σε τρόφιμα. Εάν έχετε πρόβλημα με τροφές που περιέχουν γλουτένη, μπορεί να αντιληφθείτε αυτά τα συμπτώματα:

Διάρροια
Φούσκωμα
Μετεωρισμός (υπερβολικά αέρια στο εντερικό σύστημα)
Δυσκοιλιότητα
Δυσπεψία
Τα πιο γενικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης σε άτομα που τρώνε γλουτένη περιλαμβάνουν κόπωση, απροσδόκητη απώλεια βάρους, ή δυσκολία σύλληψης στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης τσούξιμο στα χέρια και στα πόδια και πρήξιμο χεριών, ποδιών και πελμάτων (οίδημα).

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη είναι πιθανό να εκδηλώσουν μια αντίδραση στην γλουτένη και να αναπτύξουν δερματικό εξάνθημα. Το εξάνθημα (το οποίο μπορεί να είναι κνησμώδες και να έχει μικρές φουσκάλες) είναι μια κατάσταση που ονομάζεται ερπητοειδής δερματίτιδα.

Ακόμη και αν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη, μειώσουν την ποσότητα τροφών με γλουτένη που καταναλώνουν, είναι πού πιθανό να μην εξαλείψουν τα συμπτώματα.

Επιπτώσεις
Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές εάν δεν συμμορφωθεί ο ασθενής στις διατροφικές οδηγίες του γιατρού.

Προκαλούνται επιπλοκές συμπεριλαμβανομένης της δυσαπορρόφησης (όταν το σώμα δεν απορροφά πλήρως τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν άλλες καταστάσεις, όπως η σιδηροπενική αναιμία (αναιμία από έλλειψη σιδήρου) και οστεοπόρωση.

Η γλουτένη βρίσκεται στα ζυμαρικά, τα κέικ, τα δημητριακά, τα περισσότερα είδη ψωμιού, σε μερικές σάλτσες και σε μερικά έτοιμα γεύματα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept