Τεστ αντοχής: Πώς να βελτιωθείτε σε 4 ημέρες

Το "μυστικό" βρίσκεται στο πιάτο σας

250

Το μυστικό για να βελτιώσουμε την σωματική αντοχή βρίσκεται στο πιάτο μας, καθώς  ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας σε διάστημα μόλις  τεσσάρων ημερών.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American College of Nutrition, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι συμμετέχοντες έτρεξαν μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων κατά 6% ταχύτερα, αφότου ακολούθησαν πλάνο Μεσογειακής διατροφής, συγκριτικά με το αν τρέφονταν με την πλούσια σε κακά λιπαρά δυτική διατροφή.

Από την άλλη μεριά οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στην επίδραση των δύο διατροφών όσον αφορά την απόδοση στην αναερόβια προπόνηση (δηλαδή στις ασκήσεις με αντιστάσεις με σκοπό την μυική ενδυνάμωση).

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως ενώ αποφεύγει το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ραφιναρισμένα σάκχαρα και έλαια, το νάτριο και τα μεταποιημένα τρόφιμα.

Από την άλλη η Δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα μεταποιημένων ελαίων και υψηλή πρόσληψη trans και κορεσμένων λιπαρών, γαλακτοκομικών, ραφιναρισμένων σακχάρων, ραφιναρισμένων και μεταποιημένων φυτικών ελαίων, νατρίου και επεξεργασμένων τροφίμων.

«Αρκετά ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή διατροφή όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα δημητριακά ολικής άλεσης βελτίωσαν την απόδοση των αθλητών αμέσως ή σχεδόν αμέσως εντός πολύ λίγων ημερών. Συνεπώς αυτό εξηγεί το ότι ένα πλήρες διατροφικό μοτίβο το οποίο περιλαμβάνει αυτά τα συστατικά μπορεί επίσης να βελτιώσει την απόδοση» δήλωσε ο Edward Weiss, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις. «Ωστόσο τα οφέλη χάθηκαν γρήγορα όταν ο αθλητής άρχιζε να τρώει στα πρότυπα της δυτικής διατροφής, γεγονός που υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό η Μεσογειακή διατροφή να ακολουθείται μακροχρόνια».

Στη μελέτη συμμετείχαν επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες. Οι συμμετέχοντες έτρεξαν πέντε χιλιόμετρα σε ένα διάδρομο γυμναστικής κάτω από δυο διαφορετικές συνθήκες: τέσσερις μέρες αφότου τρέφονταν με βάση τη Μεσογειακή διατροφή και μετά, τέσσερις μέρες αφότου είχαν τραφεί με βάση τη δυτικού τύπου διατροφή. Ανάμεσα στα δύο τεστ μεσολάβησαν εννέα έως 16 μέρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας όταν οι αθλητές έκαναν το τεστ αφότου είχαν τραφεί μεσογειακά έτρεξαν τα πέντε χιλιόμετρα ταχύτερα συγκριτικά με την περίπτωση όπου είχαν ακολουθήσει το πλάνο της δυτικής διατροφής. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο καρδιακός ρυθμός και ο βαθμός κόπωσης από την άθληση ήταν στα ίδια επίπεδα και στις δυο περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept