Τι είναι οι πανάδες στο δέρμα και πως θα τις αντιμετωπίσετε

133

Σίγουρα όλοι έχουμε δει ή ακόμη και έχουμε εμφανίσει πανάδες στο δέρμα μας. Ειδικά το καλοκαίρι που το δέρμα μας είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο, οι πανάδες “φαίνονται” πιο εύκολα. Τι ακριβώς είναι όμως οι πανάδες; Είναι επικίνδυνες; Σε ποια δέρματα εμφανίζονται συχνότερα; πως γίνεται η πρόληψη; και το κυριότερο, πως μπορούμε να τις εξαφανίσουμε;

Τι είναι οι πανάδες

Πρόκειται για αλλοιώσεις που οφείλονται στην υπερμελάγχρωση, αυξημένη παραγωγή μελανίνης, κάποιων περιοχών, μικρότερων ή μεγαλύτερων, στο δέρμα. Οι πανάδες έχουν καφετί χρώμα και ασαφές περίγραμμα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει το χλόασμα.

Οι πανάδες «προτιμούν» τις γυναίκες και συνηθέστερα εντοπίζονται στο πρόσωπο (μέτωπο, στο άνω χείλος, πιγούνι και τα μάγουλα). Οι πανάδες μπορεί να γίνονται λιγότερο ή περισσότερο ορατές κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με την ηλιοφάνεια. Σήμερα υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές θεραπείες, ωστόσο η εξαφάνιση της δυσχρωμίας είναι μια διαδικασία που συμβαίνει σταδιακά, ανάλογα με την ένταση των πανάδων και τον τύπο του δέρματος.

Πανάδες ή κηλίδες;

Και οι δύο είναι δερματικές αλλοιώσεις που εστιάζουν στην αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας σε ορισμένα σημεία. Σχετίζονται και οι δύο με τον πληθυσμό των μελανινοκυττάρων στον οργανισμό, ωστόσο οι κηλίδες είναι μικρότερες και συνήθως περισσότερες, έχουν πιο ανοιχτό χρώμα και μπορεί εκτός από το πρόσωπο να εμφανιστούν στην άνω επιφάνεια της παλάμης και του βραχίονα, στο ντεκολτέ και έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται. Σχετίζονται και αυτές με την έκθεση στον ήλιο και τη φωτογήρανση, θεωρούνται όμως χαρακτηριστικό σημάδι του χρόνου γι’ αυτό και συχνά αποκαλούνται «γεροντικές κηλίδες» ή «κηλίδες γήρατος». Οι κηλίδες, όπως και οι πανάδες, είναι καλοήθεις και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, η αντιμετώπισή τους συστήνεται τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και προληπτικά για να είναι «καθαρό» το δέρμα και να μπορεί να γίνει έγκαιρος εντοπισμός και θεραπεία σε περίπτωση μελανώματος (καρκίνου του δέρματος).

Πώς θα τις προλάβετε

Η έκθεση στον ήλιο σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία τους και έχει συσσωρευτική δράση, δηλαδή για όσο μεγαλύτερο διάστημα διαρκεί η έκθεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων. Οι πανάδες που σχετίζονται με τον ήλιο παρουσιάζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και σπανιότερα το χειμώνα, ο οποίος είναι μια περίοδος που μπορεί να υπάρχει υποχώρησή τους. Η χρήση αντηλιακής προστασίας όλο το χρόνο, ειδικά αν το δέρμα σας έχει την τάση να παρουσιάζει πανάδες, είναι πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept