Solarium: Οι κίνδυνοι του τεχνητού μαυρίσματος

Αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος ανεξαρτήτως της προδιάθεσης του ατόμου και της αντίδρασης του δέρματος στον ήλιο

130

Πολλοί πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (solarium) είναι ένας ασφαλής τρόπος για να μαυρίσουν και να αποκτήσουν ηλιοκαμένη και χρυσαφένια επιδερμίδα χωρίς να εκτεθούν στον ήλιο. Ποιά όμως είναι η αλήθεια;

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα άρχισε να κατακτά την αγορά μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας και θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία, να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.

Κανονισμοί ασφαλείας

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη – μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια.

Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία για τις συσκευές χαμηλής τάσης (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας ΕN 60335-2-27, ο κανονισμός για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το αν αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.

  • Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

-Από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα

-Από ανθρώπους με κρεατοελιές

-Από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος

-Από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες

Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας ενώ η Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Σημειώνεται ότι η Eπιστημονική Eπιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την Yγεία  και τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVR) στην ανθρώπινη υγεία, έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σολάριουμ (solarium) για αισθητικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το UVR που εκπέμπεται από solarium, είναι απολύτως καρκινογόνο. Επιδρά τόσο για την δημιουργία καρκίνου όσο και για την εξέλιξή του. Με βάση τα τωρινά διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εκπέμπεται από σολάριουμ, προκαλεί δερματικό μελάνωμα σε όλες τις ηλικίες. Ο κίνδυνος για καρκίνο μεγαλώνει όσο η πρώτη έκθεση γίνεται σε μικρότερη ηλικία. Όταν εξετάστηκαν οι κίνδυνοι σχετικά με την ηλικία και τη συχνότητα της χρήσης του solarium, υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο αν η πρώτη έκθεση ξεκινά σε νεαρότερη ηλικία καθώς και με την αυξανόμενη χρήση των σολάριουμ σε αριθμό και συχνότητα συνεδριών ανά έτος.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή η χρήση solarium αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος ανεξάρτητα από την προδιάθεση του ατόμου και την αντίδραση του δέρματος στον ήλιο.

Η ακτινοβολία UVB που εκπέμπεται από τα solarium μπορεί να προκαλέσει παραγωγή βιταμίνης D. Ωστόσο, οι Διεθνείς Οργανισμοί δεν συνιστούν τη χρήση του solarium για να ενισχύσουν τα επίπεδα βιταμίνης D ακόμα και το χειμώνα. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης του σολάριουμ υπερκαλύπτονται από τις αρνητικές επιπτώσεις. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει στον οργανισμό την κατάλληλη ποσότητα της βιταμίνης D.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σχετικά με την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας για την δημιουργία καρκίνου του δέρματος. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ελάχιστο ασφαλές όριο για την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από σολάριουμ. Η Επιστημονική Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι από το solarium είναι πολλοί και μεγάλοι, άρα θα πρέπει να αποφεύγεται ως μέθοδος μαυρίσματος.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept