Μεγάλη προσοχή: Τι μπορεί να κρύβει η συχνή απώλεια βλεφαρίδων

Πότε είναι επιτακτική ανάγκη να σας δει ειδικός...

103

Οι βλεφαρίδες δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό των ματιών, αλλά προστατεύουν τα μάτια από τα αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά μπορεί να εμποδίσουν την όραση ή να προκαλέσουν τραυματισμό ή λοίμωξη. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε γι’ αυτές ή για την απώλειά τους.

Ο τρόπος ζωής είναι ένας από τους συχνότερους παράγοντες κινδύνου για πτώση των βλεφαρίδων, χωρίς ταυτόχρονη πτώση των μαλλιών ή των φρυδιών.

Η χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων και προϊόντων μακιγιάζ που δεν αφαιρούνται σωστά κάθε βράδυ, καθώς και τα ψαλιδάκια περιποίησης βλεφαρίδων (θερμαινόμενα ή μη) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στις βλεφαρίδες και να επιταχύνουν την πτώση τους.

Πτώση των βλεφαρίδων μπορεί να προκληθεί και από αλλεργία στη μάσκαρα ή στην κόλλα με την οποία στερεώνονται οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Μάλιστα η κακή χρήση της μάσκαρα, ιδιαίτερα της αδιάβροχης που αφαιρείται δύσκολα, αποτελεί κύρια αιτία λέπτυνσης των βλεφαρίδων. Επιπλέον, η κατάχρηση της μάσκαρα μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και ακαμψία των βλεφαρίδων, με συνέπεια να σπάνε εύκολα.

 

Η ηλικία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πτώση των βλεφαρίδων. Καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά γενικώς αρχίζουν να γίνονται πιο λεπτά και ξηρά, και ο ρυθμός απώλειάς τους μπορεί να επιταχυνθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βλεφαρίδες.

Παρότι, όμως, η λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών είναι πιο συνηθισμένη στη μέση ηλικία και αργότερα (ειδικά στις γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση), η αυξημένη πτώση των βλεφαρίδων μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 30 ετών.

Οι βλεφαρίδες πέφτουν επίσης όταν αποφραχθούν οι σμηγματογόνοι αδένες κοντά στη βάση τους, με συνέπεια την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής και προβλημάτων με τους θυλάκους τους.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται βλεφαρίτιδα και, εκτός από μαδάρωση προκαλεί επίσης κνησμό ή αίσθημα καύσου, που συνοδεύεται από κοκκίνισμα ή πρήξιμο των βλεφάρων.

Φάρμακα και άλλες παθήσεις

Υπάρχουν επίσης ορισμένα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια πτώση των βλεφαρίδων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένα αντιπηκτικά, φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, για τον θυρεοειδή, για τη νόσο Πάρκινσον κ.ά.
Λιγότερο συχνές αιτίες πτώσης των βλεφαρίδων είναι η χρόνια κριθή (κριθαράκι) και το χαλάζιο. Και τα δύο είναι συνηθισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις των αδένων των βλεφάρων, για τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο ιατρό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εντοπισμένη απώλεια των βλεφαρίδων μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκινικού όγκου στο δέρμα του βλεφάρου

Η ροδόχρους ακμή, που είναι μια δερματοπάθεια η οποία προσβάλλει το σχεδόν 5% του πληθυσμού, επίσης μπορεί να προκαλέσει πτώση των βλεφαρίδων, επειδή προκαλεί στους πάσχοντες πολλαπλά, υποτροπιάζοντα χαλάζια.

Μερικές φορές η πτώση των βλεφαρίδων αποτελεί ένδειξη προβλήματος στον θυρεοειδή αδένα. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν περιορίζεται στις βλεφαρίδες αλλά συνοδεύεται από τριχόπτωση στο κεφάλι και στα φρύδια. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να προκαλέσουν τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός.

Άλλες ενδοκρινικές (ορμονικές) παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πτώση των βλεφαρίδων είναι η ανεπάρκεια των επινεφριδίων, ο υποπαραθυρεοειδισμός κ.λπ.

Γενικευμένη απώλεια των βλεφαρίδων, μαζί με απώλεια μαλλιών και φρυδιών, μπορεί να προκαλέσει και η αλωπεκία. Το ίδιο και:

Ορισμένες χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι (π.χ. ψωρίαση, δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος κ.λπ.)
Το χρόνιο στρες
Διατροφικές ανεπάρκειες (π.χ. ανεπάρκεια ψευδαργύρου, βιοτίνης ή σιδήρου)
Ορμονικές αλλαγές (π.χ. στην εμμηνόπαυση)
Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο (π.χ. χημειοθεραπεία).

Υπάρχουν, τέλος, πολλές λοιμώξεις που επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε μαδάρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λέπρα και διάφορες λοιμώξεις που προκαλούνται από παράσιτα και ιούς.
Η ιατρική αξιολόγηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική όταν:

Η πτώση αφορά και τα δύο μάτια
Συνοδεύεται από πίεση γύρω από τα μάτια ή/και συνοδεύεται από διαταραχή της όρασης.
Συνοδεύεται από αλλαγές στο δέρμα των βλεφάρων, όπως ο κνησμός, το κοκκίνισμα και το ξεφλούδισμα.

Ειδικά όμως, όταν η πτώση των βλεφαρίδων συνοδεύεται από απώλεια των φρυδιών και των μαλλιών, συνήθως πρέπει να αξιολογείται και από έναν δερματολόγο ιατρό

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept