Κάλοι στα πόδια: Τι πρέπει να κάνετε για να αφαιρεθούν

140

Οι κάλοι στα πόδια εμφανίζονται συνήθως στο εξωτερικό της επιδερμίδας των δακτύλων και σε σημεία του δέρματος που έρχονται σε τριβή με το παπούτσι. Πρόκειται για μια πιο διάχυτη, αλλά και πιο επίπεδη πάχυνση του δέρματος, ενώ οι ρόζοι περιγράφουν μια πιο σκληρή πάχυνση, όπου το δέρμα ανασηκώνεται και σχηματίζει ένα κωνικό, ή κυκλικό σχήμα.

Οι κάλοι μπορούν να έχουν είτε λευκό / γκρι ή κίτρινο / καφέ χρώμα, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο γύρω από τον κάλο και δυσφορία με άμεση πίεση όταν περπατάτε.        

Οι ρόζοι και οι κάλοι μπορούν να αντιμετωπιστεί με πολλούς τύπους φαρμακούχων προϊόντων, τα οποία μαλακώνουν με χημικές ουσίες το παχύ, νεκρό δέρμα στο επίμαχο σημείο. Αυτά τα προϊόντα έχουν όλα την ίδια δραστική ουσία, το σαλικυλικό οξύ.

Το σαλικυλικό οξύ είναι κερατολυτικό, κάτι που σημαίνει ότι διαλύει την πρωτεΐνη (κερατίνη) που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος στο παχύ στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος που δημιουργούν τους κάλους. Τα προϊόντα αυτά είναι ήπια και ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Θεραπείες σαλικυλικό οξύ είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές, αλλά τα πιο συνήθη είναι επιθέματα και σταγόνες.

Με αυτές τις θεραπείες θα προσέξετε ότι ο κάλος θα αρχίσει να ασπρίζει στην κορυφή του και θα μπορείτε να αφαιρέσετε το νεκρό ιστό σιγά-σιγά μέχρι να έχει φύγει τελείως ο κάλος.

Τι πρέπει να προσέχετε
Τα άτομα με διαβήτη, ή εκείνα με ευπαθές δέρμα, ή με κακή κυκλοφορία του αίματος, δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν προϊόντα με σαλικυλικό οξύ, επειδή υπάρχει περίπτωση η εφαρμογή του να οδηγήσει σε σχηματισμό έλκους στο δέρμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ είναι ασφαλή για εσάς.

Επίσης, μην επιχειρήσετε να κόψετε ή να ξυρίσετε τους κάλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνη μόλυνση των περιβαλλόντων ιστών σε εκείνο το σημείο. Αν οι κάλοι στα πόδια σας δεν φεύγουν με σαλικυλικό οξύ, τότε πρέπει να πάτε να σας τους αφαιρέσει ένας ποδίατρος.

Τέλος, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για κάλους ή ρόζους που έχουν ενδεχομένως μολυνθεί.

Επιλέξτε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και αλλάζετε παπούτσια συχνά. Το να φοράτε συχνά διαφορετικό τύπο παπουτσιών θα εμποδίσει την πίεση από ένα παπούτσι που θα μπορούσε αν είναι πάρα πολύ στενό, να αφήσει σημάδια στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept