Πώς θα κοιμηθούμε καλά χωρίς να βάλουμε air-condition ή ανεμιστήρα

553

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ένας ποιοτικός ύπνος. Μπορούμε όμως να τον εξασφαλίσουμε ακόμα και χωρίς air-condition.

Υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσουμε έναν καλό ύπνο ακόμα και χωρίς κλιματισμό, και σε συνθήκες καύσωνα, όπως μας διαβεβαιώνει η ειδικός ύπνου και συγγραφέας Δρ Νερίνα Λαμλακάν. Η ίδια διευκρινίζει ότι η ιδανική θερμοκρασία στο περιβάλλον όπου κοιμόμαστε κυμαίνεται ανάμεσα στους 16 και τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Πώς μπορούμε λοιπόν να δροσιστούμε χωρίς κλιματισμό, ούτε ανεμιστήρα;

  • Ενυδατωνόμαστε πριν από τον ύπνο με μια aftersun κρέμα με αλόη, την οποία ιδανικά διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Φοράμε βαμβακερές πιτζάμες και στρώνουμε το κρεβάτι με βαμβακερά και όχι συνθετικά σεντόνια, κατά προτίμηση από βαμβάκι υψηλής ποιότητας, που αναπνέει καλύτερα.
  • Δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης πριν από τον ύπνο, καθώς ανεβάζει τον μεταβολικό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Από την άλλη, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μπορούμε να καταναλώσουμε πικάντικο φαγητό, αλλά τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, ώστε να προλάβει το σώμα να ιδρώσει και να δροσιστεί.
  • Επιλέγουμε να ασκηθούμε το πρωί και όχι σε βραδινές ώρες, διαφορετικά θα ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας.
  • Αν κάνουμε βραδινό ντους, επιλέγουμε χλιαρό νερό. Ούτε πολύ ζεστό ούτε κρύο, καθώς το τελευταίο αναγκάζει το σώμα να ανεβάσει τη θερμοκρασία του, προκειμένου να προσαρμοστεί στην απότομη αλλαγή.
  • Στη διάρκεια μιας ζεστής μέρας προσπαθούμε να κρατάμε τα παράθυρα κλειστά, το ίδιο και τις κουρτίνες. Έτσι το σπίτι παραμένει πιο δροσερό.
  • Πριν από τον ύπνο απενεργοποιούμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στο υπνοδωμάτιο, καθώς εκπέμπουν θερμότητα.
  • Φροντίζουμε να κρατάμε τα πόδια μας δροσερά, είτε αφήνοντάς τα έξω από τα σκεπάσματα είτε ακόμα τοποθετώντας ένα παγωμένο επίθεμα (π.χ. ακουμπώντας τα πάνω σε μια παγοκύστη).
  • Ενυδατωνόμαστε συστηματικά στη διάρκεια της μέρας, αλλά αποφεύγουμε να πίνουμε πολύ νερό αργά το βράδυ. Ένα μικρό ποτήρι πριν από τον ύπνο αρκεί για να μας κρατήσει ενυδατωμένους, αλλά να μη μας οδηγήσει στη διάρκεια της νύχτας στην τουαλέτα.

Ακόμα:

Κοιμόμαστε μακριά και αγαπημένοι από τον/την σύντροφό μας: αν γίνεται, σε δύο διαφορετικά κρεβάτια. Τα σώματα εκπέμπουν θερμότητα.

Αν είμαστε σε μεζονέτα, κοιμόμαστε σε δωμάτιο του κάτω ορόφου εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, καθώς τα ανώτερα επίπεδα τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση που ξυπνήσουμε τη νύχτα από τη ζέστη, μπορούμε να απλώσουμε στο μέτωπό μας ένα τζελ με μενθόνη (στα φαρμακεία), που θα μας βοηθήσει να δροσιστούμε αμέσως.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept