Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε το κοιλιακό λίπος

508

 

Το κοιλιακό λίπος δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο για λόγους αισθητικής, καθώς η υπερβολική συσσώρευση του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλά χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας λόγος λοιπόν παραπάνω να κάνουμε κάτι για να το ξεφορτωθούμε. Οι εξαντλητικές δίαιτες δεν είναι η μόνη λύση. Αρκεί ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η επιλογή των κατάλληλων τροφών και φυσικά η άσκηση.

Εντάσσοντας περισσότερες φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό σας από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, καθώς οι οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη σας.

Αν θέλετε να χάσετε λίπος, πρέπει και να τρώτε λίπος επιλέγοντας το σωστό είδος, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού. Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ταχίνι, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού, παρέχοντας παράλληλα διάφορα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Η πρωτεΐνη όχι μόνο ενισχύει τον κορεσμό αλλά βοηθά και στην αναπλήρωση της μυϊκής μάζας μετά την άσκηση. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης δεν ενδείκνυται καθώς ο οργανισμός αποβάλλει τις ποσότητες που δεν χρειάζεται. Η συνιστώμενη πρόσληψη κυμαίνεται στα 0,8 – 1 γραμμάριο πρωτεΐνης/ κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα άτομο ζυγίζει 70 κιλά χρειάζεται περίπου 70 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως.

Μην πέφτετε στην παγίδα των πρωτεϊνικών σκευασμάτων, των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης και άλλων προϊόντων για την ενίσχυση της πρωτεϊνικής πρόσληψης. Ένα μέτρια δραστήριο ή ακόμα και εντατικά δραστήριο άτομο μπορεί να καλύψει τις πρωτεϊνικές ανάγκες μέσω της διατροφής. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης αφορούν μόνο αθλητές επαγγελματικού επιπέδου με πολύωρες, έντονες και καθημερινές προπονήσεις.

Το αλκοόλ μπορεί να μας δώσει πολλές περιττές και «κενές» θερμίδες, δηλαδή θερμίδες που δεν μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται επιπλέον να διεγείρει την πρόσληψη τροφής και να επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος, γεγονός που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Η άσκηση παίζει ρόλο-κλειδί στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Βρείτε τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει – ακόμα και το περπάτημα είναι μια καλή επιλογή- και εντάξτε την στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 30 λεπτά για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

Ένας ήρεμος ύπνος διάρκειας 6-7 ωρών σε συνδυασμό με ένα ήρεμο τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά. Ο διαλογισμός και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept